Preotul Bisericii din Ghidighici, Maxim Melinti, are mii de prieteni pe rețelele de socializare, are un cont de Youtube, face live-uri pe Facebook de la slujbe, dar și publică predici pentru enoriași.
„Acum doi ani, cineva m-a întrebat de ce nu postez pe internet predici. I-am răspuns că nu vreau să fac acest lucru pentru ca să nu creadă lumea că mă dau prea deștept. Ulterior m-am gândit că n-ar fi o idee atât de rea. Întâi de toate am făcut un canal pe YouTube, unde am început să postăm predici. Mai târziu cineva mi-a recomandat să fac predici live. Tot atunci apăruse și această posibilitate pe Facebook. Unii făceau live-uri din cluburi de noapte, alții de la nunți. Primele variante au ieșit cam deocheate, nu știam cum să orientăm corect camera. După asta o persoană ne-a oferit un curs și ne-a învățat cum să filmăm ca să iasă mai bine. Am pornit totul într-o șagă și voiam să vedem reacția oamenilor. Au reacționat foarte bine, în special, cei plecați peste hotare. Mulți dintre ei nu au o biserică ortodoxă în preajmă. Prin aceste live-uri am reușit să ajungem și în casele celor din diaspora. Predicile în direct durează opt-zece minute”, a declarat preotul într-un interviu pentru www.timpul.md.
Melinti a spus, totodată, că unii ascultă slujbele chiar fiind în Republica Moldova, dar din diferite motive nu pot ajunge la biserică – fie că sunt bolnavi, fie că sunt pe drum și ascultă predicile la telefon. „Live-urile pe Facebook nu cred că vor rări numărul creștinilor care vin la slujbă. Scopul nostru nu e să-i aducem la biserică, dar să-i aducem la Hristos. Dacă toți ar cunoaște acest aspect, nu ar mai pune atât de mult accent pe auritul cupolelor, dar s-ar axa pe starea morală și psihologică a creștinilor”, a adăugat el.
Ce ține de părerea colegilor de breaslă, preotul a spus că nimeni nu-i spune direct ce crede despre asta, dar își dă seama că nu toți sunt mulțumiți de ceea ce fac. „Unii cu siguranță se întreabă „de unde s-a găsit deșteptul ăsta care face asemenea transmisiuni în direct din biserică”. Probabil consideră că așa încerc să mă evidențiez. Mulți nu înțeleg că preoții ar trebui cât mai mult să vorbească și să pună accent pe cuvânt și să explice oamenilor ce este bine și ce nu”, a spus Melinti, precizând că „dacă Apostolul Petru ar trăi în secolul XXI, cu siguranță ar folosi Facebook-ul pentru a transmite mesaje credincioșilor”.
„Eu nu văd o problemă, mai ales că lucrurile se schimbă și se modernizează. De ce toate celelalte confesiuni religioase profită de avantajele internetului, dar noi nu?!”, a subliniat el pentru aceeași sursă.
Preotul a mai spus că nu este interesat să devină popular sau să adune cât mai multe like-uri, ci își dorește să apropie oamenii de religie.
Dina Roșca