Meteorologii au emis Cod Galben de răcire bruscă a vremii. Astfel, în intervalul 18-24 aprilie se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4°С, izolat în aer 0..-2°С. Pe 22 aprilie înghețuri în aer cu intensitatea de -1…-4°С.
Temperaturile negative care sunt așteptate pot afecta semnificativ florile pomilor fructiferi și unele culturi de câmp pentru că vegetația a avansat, pomii au înflorit, iar proprietarii de livezi, chiar și gospodarii, trebuie să întreprindă anumite măsuri de prevenire a consecinţelor provocate de acest fenomen. În caz contrar, o mare parte din recoltă poate fi compromisă.
Mijloacele care se folosesc în combaterea brumelor și înghețurilor de primăvară au rolul de a menține în livadă temperatura deasupra punctului de îngheț al organelor vegetative și de rod, adică peste – 0,5 grade C. În acest scop se folosesc : ventilarea aerului, fumigația, norii artificiali, încălzirea cu razele infraroșii și ploaia artificială.
Perdele de fum se realizează prin arderea în livadă a unor materiale fumigene de natură chimică, a unor resturi organice sau a reziduurilor petroliere.
Resturile organice pot fi formate din paie umede, turbă, gunoiul păios, crengi sau frunze precum și rumegulul de lemn umectat, se așează în diferite puncte din livadă în grămezi, astfel ca după aprinderea lor să se realizeze o perdea de fum de intensitate egală în toată livada. Grămezile trebuie să aibă 1,5 m în diametru și 0,80 m înălțime. În interiorul lor se așează material mai uscat care întreține arderea, iar spre exterior material organic umectat, pentru a asigura o ardere lentă și producerea unei cantităâi cât mai mari de fum și vapori de apă.
La 1 ha de livadă este necesar să se instaleze 100-200 grămezi fumigene; fumul rezultat din arderea lor asigură creșterea temperaturii cu 1- 1,5 grade C. Perdelele de fum se realizează și prin arderea brichetelor speciale confecționate din clorură de amoniu, naftalină și alte substanțe fumigene; la 1 ha se ard în acest caz 8-10 brichete pentru a acoperi livada cu o perdea groasă de fum și a ridica temperatura aerului cu 1,9-2 grade C.
Ceața sau norii artificiali sunt aplicate mai ales la livezile foarte mari și se produc prin lansarea din avion a unor amestecuri de substanțe chimice ca de ex: acidul clorhidric și amoniac; acest amestec venind în contact cu vaporii de apă din atmosferă formează o ceață protectoare care asigură și o creștere a temperaturii cu 2-3 grade C.
Vântul artificial se realizează cu ajutorul unor instalații de ventilare, care amestecă și înlocuiesc aerul rece de la suprafața solului cu aerul mai cald din straturile superioare.
Incălzirea aerului din livadă se poate face și cu ajutorul unor sobițe speciale, confecționate din tablă de 2 mm grosime, în care se ard diferite produse petroliere ca : motorină, petrol, uleiuri minerale uzate etc. Aceste sobițe consumă în medie câte 3-4 l de combustibil pe oră. Ele se instalează între rândurile de pomi, la distanță de 7 m una de alta încât la ha sunt necesare 150-160 de astfel de sobe. Cu ajutorul sobițelor se pot combate scăderile de temperatură până la – 5, -6 grade C.
Ploaia artificială este de asemenea o metodă practică și eficientă în combaterea brumelor. Metoda se bazează pe folosirea aspersiunii; în nopțile și diminețile cu temperaturi scăzute se acoperă ramurile, frunzele și florile cu o peliculă fină de apă cu ajutorul instalațiilor de aspersiune particulele fine de apă, dispersate pe aceste organe, îngheață la temperatura de 0 grade C și degajă în atmosferă câte o calorie la fiecare gram de apă și grad centigrad. Prin această metodă se pot preveni efectele negative ale temperaturilor până la -6, -7 și chiar de – 10 grade C.
Reușita combaterii înghețului cu ajutorul aspersiunii este condiționată de : pulverizarea foarte fină a apei, uniformitatea distribuirii ei și continuitatea pulverizării pe toată perioada înghețului. Instalația de aspersiune se pune în funcțiune în momentul când temperatura aerului la înălțimea de 1,5 m deasupra solului a atins valoarea de 0 grade C cu tendința de scădere. Stropirea se oprește atunci când temperatura aerului s-a ridicat la 1 grad C și are tendința de creștere, iar gheața s-a topit.
Sursa: agrointel.ro