Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) cu susținerea Fundației pentru o Societate Deschisă (FOSI), a organizat astăzi, 29 martie 2017, cea de-a treia audiere publică pe subiectul îmbunătățirii mediului de afaceri și a taxelor locale din mun. Chișinău.
Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul evenimentului s-a discutat propunerea de implicare a Primăriei municipiului Chișinău în susținerea tinerilor antreprenori, prin oferirea de spații pentru tinerii antreprenori în regim de incubare, precum și oferirea spațiilor de lucru pentru antreprenorii aflați la început de drum.
Scopul audierii publice a fost identificarea unei viziuni de dezvoltare antreprenorială pe municipiu, care ar rezolva o parte din problemele întâlnite de tinerii antreprenori în inițierea afacerii. Astfel, pentru îmbunătățirea situației din domeniu IPRE propune îmbunătățirea cooperării între Primărie și mediul privat, acordarea suportului și dezvoltarea IMM-urilor din municipiu, atragere de noi investiții, crearea unui Centru antreprenorial inovativ, ceea ce ar duce la crearea de noi locuri de muncă.
„Una din ideile propuse de noi este dezvoltarea incubatorului de afaceri în clădirea fostei uzine „Alfa”, care este deținută de Consiliul Municipal în proporție de 98,5%. Acesta are o amplasare excelentă și infrastructură industrială, deținând spații de producere și oficii de 9.200 m.p. Din păcate, actualmente acolo există „Incubatorul Alfa” care nu funcționează, iar cele trei etaje, a câte 3.200 m.p. fiecare, se distrug în fiecare zi. Pentru repararea acestuia sunt necesare investiții mari, iar în total ar fi necesar cam 1 mil. euro per etaj. Aceasta este o investiție pe termen lung, necesită resurse financiare și o analiză foarte minuțioasă, iar noi am identificat câteva opțiuni de finanțare, cum ar fi donatorii europeni sau cedarea în locațiune a clădirii pe 25 ani. Totodată, concluzia politicii publice IPRE este că implementarea intervențiilor propuse va răspunde parțial la necesitățile mediului de afaceri. În primul rând, aceasta va contribui la sporirea parteneriatului public-privat, va crea stimulente locale pentru antreprenori și va susține dezvoltarea ideilor inovative. Pe termen lung, aceasta va duce la o cooperare mai strânsă între Primărie și mediul de afaceri – o soluție pentru ca municipiul Chișinău să fie atractiv, atât pentru antreprenorii locali, cat și pentru investitorii străini”, a spus Dorina Ciobanu, expert IPRE.
La audierea publică de astăzi au participat reprezentanții Primăriei mun. Chișinău, consilierii locali, primarii din suburbii, șefii direcțiilor și întreprinderilor municipale, reprezentanții societății civile, care au venit cu mai multe propuneri de îmbunătățire a politicii publice. Astfel, după discuțiile de astăzi, experții IPRE vor analiza propunerile participanților și vor definitiva propunerea de politică publică, care ulterior va fi promovată și transmisă Consiliului și Primăriei municipiului Chișinău.
„În primul rând mi s-a părut interesant faptul, pe care IPRE l-a realizat în cadrul acestei propuneri, că mulți agenți economici nu văd felul în care să se implice în rezolvarea problemelor instituționale. Astfel, posibil că Primăria ar putea să nu fie un obstacol în calea dezvoltării antreprenorialului, iar percepția precum că aceasta s-ar face vinovată vine, probabil, din structura birocratică a Primăriei. Astfel, consider că alocarea unor spații pentru tinerii antreprenori ar fi un prim pas de deschidere a municipalității față de mediul de afaceri, iar aici pot aduce exemplul orașului Tbilisi și Tallinn, care au implementat deja asemenea idei”, a menționat Eugen Ghilețchi, expertul Centrului Analitic „Expert-Grup”.
Dina Roșca