„Observ în ultimul timp o radicalizare a situaţiei politice din Republica Moldova şi acest lucru nu poate să nu mă îngrijoreze, or consecinţele pot fi nefaste. Fiecare actor politic cât de cât important încearcă să promoveze pe agenda politică a ţării subiecte ce presupun un grad mai mare sau mai mic de instabilitate, iar aceasta riscă să arunce în aer cea mai mare realizare a noastră, obţinută cu mare greu la începutul anului trecut – stabilitatea politică”. Astfel își începe noua postare pe www.iuriedirda.md – deputatul liberal Iurie Dîrda.
Deputatul notează că, „astfel, Igor Dodon şi socialiştii încearcă să ne impună ideea a două referendumuri, inclusiv a unui referendum care ar viza lărgirea împuternicirilor sale de dizolvare a Parlamentului. Partidul Democrat a venit cu ideea trecerii la sistemul electoral uninominal, ceea ce a generat un şir întreg de reacţii la nivelul clasei politice şi nu numai. Platforma Demnitate şi Adevăr ameninţă cu noi proteste de amploare. Renato Usatâi, de la Moscova, face nişte apropouri, care iarăşi dau de gândit. Să ne închipuim pentru o clipă că toate aceste intenţii vor ajunge realitate. Ce se va întâmpla în Republica Moldova? Haos!”.
„În 2016, cu mare greu am reuşit să stabilizăm situaţia şi să depăşim permanentele crize de Guvern (într-un singur an, înregistrasem „performanţa” de a avea trei premieri şi trei premieri interimari), am reuşit să lichidăm în mare parte restanţele ce ţineau de implementarea Planului de Acţiuni privind realizarea Acordului de Asociere RM-UE, am reuşit să negociem în timp record un nou Memorandum cu FMI, am reuşit să relansăm mai multe reforme importante, inclusiv cea a administraţiei publice centrale, am reuşit, în premieră după mulţi ani, să adoptăm la timp Legea bugetului de stat, politica bugetar-fiscală, Legea fondului asigurărilor sociale de stat, Legea fondurilor medicale obligatorii etc. Şi toate acestea au fost posibile datorită stabilităţii politice care a fost în ţară. Acum ce facem? Distrugem aceasta stabilitate?”, se întreabă deputatul.
Liberalul afirmă că „priorităţile noastre trebuie să fie altele şi toate trebuie să fie axate pe îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor, pe continuarea apropierii de Uniunea Europeană, pe implementarea reformelor de care avem atât de mult nevoie”. „Oricare alte subiecte pot doar să dăuneze acestor scopuri, de aceea trebuie să facem tot posibilul pentru a le evita. În caz contrar, vom ajunge să constatăm că efortul nostru de anul trecut s-a pierdut în van”, a conchis Dîrda.
Dina Roșc