În anul 2014, proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) a valorificat 56,9 mln. lei pentru realizarea tuturor componentelor, a comunicat Directorul Unității de implementare a proiectelor în agricultură finanțate de Banca Mondială, Liviu Gumovschi la ședința Consiliului de observatori al proiectului, desfășurat săptămâna curenta.
Conform informației prezentate, în perioada raportată în domeniul siguranței alimentelor au fost efectuate șapte concursuri de selectare a companiilor pentru proiectarea, construcția și dotarea tehnică a laboratoarelor siguranței alimentelor din Bălți și Cahul, Punctelor de inspecție la Frontieră de la Leușeni, Tudora, Criva și Giurgiulești, reconstrucția și dotarea sediului ANSA care este și un monument istoric arhitectural al orașului Chișinău din 1902, situat pe strada Kogălniceanu.
Una din cele mai mari debursări ale proiectului în 2014, de peste 30 mln. lei, a fost în domeniul managementului durabil al terenurilor, în special pentru re-plantarea și menținerea fâșiilor forestiere menite să contracareze eroziunea solului agricol. În acest scop au fost procurate 23 unități de tehnică forestieră pentru dotarea întreprinderii MOLDSILVA, care urmează să reabiliteze 1364 perdele forestiere de protecție pe o suprafață de 2200 hectare.
Totodată, în 2014 a fost organizată Conferința Națională „Siguranța producției avicole – primul pas spre export”, elaborat și publicat Ghidul privind implementarea procedurilor HACCP și utilizarea aditivilor furajeri la întreprinderile avicole, a fost stabilită lista din 10 metode recomandate pentru acreditare în domeniul siguranței produselor de origine animalieră, instruiți angajații MALDAC în domeniul cerințelor faţă de laboratoarele de încercări și etalonări, au fost organizate licitații pentru procurarea sistemelor informaționale pentru laboratoarele din cadrul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, etc.
”Pentru anul curent, planificăm să finisăm reconstrucția sediului ANSA și a laboratoarelor din Bălți și Cahul și cel târziu în 2016 să finisăm construcția Punctelor de inspecție la frontieră”, a specificat Liviu Gumovschi.
În anul 2015, activitățile din cadrul proiectului vor lua amploare, fiind planificate a fi valorificate 46,9 mil. lei pentru realizarea cu succes a proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova.
NOTĂ: Proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) și-a început activitatea în 2013. În cadrul proiectului sunt realizate două programe de granturi în agricultură – Programul de granturi investițional post-recoltă ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” destinat grupurilor de agricultori realizat în parteneriat cu MAIA și Programul de granturi ”Managementul durabil al terenurilor”, care are drept obiectiv aplicarea practicilor prietenoase mediului și este realizat în parteneriat cu Ministerul Mediului. Totodată, proiectul prevede modernizarea sistemului de management al siguranței alimentelor și acordarea suportului investițional în reabilitarea fâșiilor de protecție anti-eroziune pentru a menține și spori productivitatea terenurilor agricole.
Bugetul Proiectului este de 27 milioane dolari SUA, dintre care – 18 mln. Dolari SUA împrumutul AID, 4,4 mln. dolari SUA grant acordat de Fondul Global de Mediu, 2,8 mln. dolari SUA grantul oferit de Guvernului Suedez şi contribuția Guvernului Republicii Moldova în valoare de 2 mln. dolari SUA.
Elena Ivanov