La data de 23 ianuarie curent, în livezile ce aparțin SRL „Accesal Grup’’ a fost organizat de către Direcția Agricultură și Alimentație împreună cu ACSA un seminar cu tema : „Petrecerea lucrărilor de primăvară în livezi”, la care au participat agenți economici producători de fructe din raion, specialiști de la ANSA și ACSA. Seminarul a fost petrecut de către Dl Ion Grosu – Doctor conferențiar din cadrul catedrei pomicultură a Universității Agrare din Chișinău, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului raional Sângerei.
Tematica principală a seminarului a fost conducerea și tăierea pomilor fructiferi. Seminarul s-a petrecut în aer liber, în livezile ce aparțin SRL „Accesal Grup’’, unde D-l Grosu a vorbit despre particularitățile de tăiere a pomilor în dependență de specii, soi, portaltoi, vârstă, condițiile climaterice, amplasarea și starea pomilor.
Formarea rațională și tăierea pomilor constituie o verigă extrem de importantă a complexului de măsuri care ar permite obținerea în fiecare an a recoltelor înalte și stabile de fructe de calitate superioară. Creșterea nedirijată a pomilor fructiferi duce la dezvoltarea coroanelor îndesite, slab iluminate. Are loc un dezechilibru între creștere și fructificare, pomii fructifică instabil, dau o recolta slabă și o calitatea scăzută a fructelor. Iluminarea insuficientă a interiorului coroanei duce la deplasarea an de an a vegetației și fructificării către periferie, formând în centrul coroanei o zonă neproductivă.
Dl profesor Grosu a menționat obiectivele principale ale conducerii și tăierii și anume:
-modelarea formei și dimensiunii coroanei corespunzător locului, vigorii de creștere, tipului și condițiilor de dezvoltare a pomilor;
– optimizarea parametrilor structurii vegetative a coroanei în conformitate cu particularitățile soiului, forma, dimensiunile proiectate, condițiile naturale, tehnologia aplicată;
– formarea și repartizarea uniformă pe ramurile de schelet a micro-structurii roditoare pentru a grăbi intrarea pe rod și pentru a crește recolta de fructe;
– renovarea ciclică și menținerea în stare productivă a microstructurii roditoare în scopul obținerii cantității și calității înalte a fructelor.
Operațiile de tăiere constituie cel mai eficient mijloc de redistribuire a substanțelor sintetizate și asimilate de către plante în punctele necesare pentru stimularea creșterii și fructificării. Astfel pentru a obține o coroană rezistentă și productivă, pentru a avea o intrare timpurie pe rod și o recoltă mare de fructe calitative, este necesar de efectuat o formare și tăiere corectă a pomilor tineri. Prin tăiere contribuim la menținerea formei, dimensiunilor și densității necesare a coroanei, ceea ce asigură regimul prielnic de iluminare și aerisire pentru stimularea apariției mugurilor de rod în toate sectoarele ei.
O atenție deosebită s-a atras necesității menținerii unui raport favorabil între mugurii fructiferi și cei vegetativi, precum și reîntineririi ramurilor îmbătrânite. A trezit un viu interes întrebarea încărcării corecte a pomului cu fructe, aici au apărut discuții, dar până la final s-a ajuns la concluzia că totuși, referitor la măr, pentru un pom aflat în deplină fructificare norma ar fi de la 25 până la 30 kg de fructe. Dl Grosu a răspuns la numeroasele întrebări adresate de către agenții economici, îndeosebi de către cei tineri, a demonstrat practic particularitățile de tăiere a pomilor pe fiecare soi aparte, precum și a arătat exemple concrete de arbori tăiați greșit în anii precedenți, la ce au dus greșelile comise și modul de corectare.
Toți participanții la seminar s-au arătat foarte interesați de cele auzite și văzute, au rămas satisfăcuți de răspunsurile primate, de informațiile utile. Asemenea seminare sânt foarte binevenite, deoarece în primul rând teoria nu va înlocui niciodată practica și în al doilea rând îmbunătățirea continuă a sortimentului de pomi fructiferi, a formei coroanei și a construcției plantației, a altor procedee agrotehnice, impune perfecționarea, modernizarea sistemelor de formare și tăiere a pomilor conform celor mai recente realizări ale științei, tehnicii și experienței avansate.
Diana Munteanu