
Securitatea seismologică a fost tema de discuţie la pregătirea profesională a inspectorilor supravegherii de stat în domeniul protecţiei civile. Angajaţii Serviciului Situaţii Excepţionale au avut parte de o lecţie interactivă în domeniu, iar specialiştii Institutului de Geologie şi Seismologie au oferit mai multă informaţie la capitolul cutremure de pămînt.
Şeful Laboratorului Seismologic, Ion Ilieş a explicat salvatorilor cauzele apariţiei cutremurelor, metodica de evaluare a riscului, dar şi despre evenimentele istorice legate de seisme. În cadrul activităţii s-a vorbit despre reţeaua de monitorizare seismică şi despre nivelul de pregătire în caz de cutremur.
Specialiştii au pus la dispoziţia salvatorilor material metodologic reuşind să aducă informaţii utile. Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale este în stare permanentă de pregătire pentru a interveni la lichidarea situaţiilor excepţionale, iar instruirea teoretică şi practică a angajaţilor mobilizează efectivul în situaţii reale.
Amintim că Republica Moldova este situată într-o zonă seismică, iar în fiecare an aici au loc mai multe cutremure. Conform datelor Institutului de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe la data de 24 ianuarie ora 09: 55 pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un seism cu epicentrulsituat în munţii Vrancea la o distanţă de aproximativ 220 km de Chişinău la o adîncime de 70 km. În zona de sud a Republica Moldova cutremurul a avut intensitatea de circa 3,0 grade pe scara de intensitate seismică de 12 grade.
Elena Ivanov