Agenția de Dezvoltare Regională Sud de comun cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor au participat vineri la atelierul de lucru ,,Consolidarea competitivității regionale prin dezvoltarea inteligentă a IMM-urilor”, organizat la Chișinău, de Comisia Europeană în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Scopul evenimentului a fost de a prezenta experiența Uniunii Europene în consolidarea competitivității regionale prin valorificarea potențialului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
“Un exemplu de susținere a dezvoltării economice a comunităților locale prin realizarea proiectelor de dezvoltare regională este incubatorul de afaceri de la Larga, Briceni, parcurile industriale din or. Edineț și „Răut” din or. Bălți, precum și subzonele 2 și 3 a Zonei Economice Libere din or. Bălți ce au fost conectate la infrastructură și utilități publice din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională (FNDR). Un alt proiect este casa de ambalare pentru servicii moderne de marketing pentru export din satul Costești, r-nul Ialoveni. Este primul proiect realizat printr-un Parteneriat Public Privat cu impact imediat, ținînd cont de faptul că anul Casa de ambalare procesează 6 mii tone de fructe. În scopul susținerii dezvoltării economice în localități, 121 mln de lei, sunt prevăzuți în FNDR pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri, în următorii 3 ani”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în discursul de deschidere a evenimentului. De asemenea, ministrul Vasile Bîtca a subliniat că în scopul dezvoltării regiunilor, inclusiv a competitivității acestora, vor fi realizate și proiecte de inovații cum ar fi un centru de inovare și transfer tehnologic în municipiul Bălți, precum și o piață regională en-gros și a spațiilor destinate activităților non-agricole în raionul Rîșcani.
Viceprim-ministrul, Ministru al Economiei, Octavian Calmîc, a precizat că Guvernul va susține inițiativele Agențiilor de Dezvoltare Regională pentru a dezvolta afacerile în comunitățile locale, precum și va contribui la dezvoltarea capacităților autorităților publice locale în vederea atragerii de investiții în comunitățile pe care le reprezintă.
“Dezvoltarea afacerilor în sectorul rural asigură nu doar o evoluție a unor zone sau localități în parte, dar și un suport esențial în dezvoltarea economiei naționale în ansamblu. În context, Ministerul Economiei este gata să susțină și în continuare Incubatoarele de Afaceri existente, creeze altele noi, deoarece acestea reprezintă o platformă foarte bună pentru dezvoltarea afacerilor în sectorul rural”, a menționat Octavian Calmîc.
La rândul său, Iuliana Iabanji, directorul ODIMM a subliniat că organizația va continua să susțină inițiativele ce oferă sprijin regiunilor în atragerea și implementarea noilor mecanisme de consolidare a competitivității regionale, precizînd că un prim pas în acest sens, sunt Acordurile de parteneriat semnate, în cadrul evenimentului, cu cele patru Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia. Obiectivul documentelor de colaborare este de a asigura rezultate durabile și perfect integrate privitor la realizarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională dar și a creșterii bunăstării populației în toată țara.
“Pe parcursul anului curent, vor fi organizate un șir de evenimente cu tematica dezvoltării regionale pentru a promova cooperarea dintre autoritățile publice, întreprinderile mici și mijlocii, instituțiile de învățământ și alți actori cheie pentru dezvoltarea competitivității regiunilor”, a menționat Iulia Iabanji.
Participanții și-au exprimat încrederea că evenimentul va contribui la consolidarea capacităților necesare pentru a identifica practici relevante pentru creșterea competitivității regionale și care ar contribui la dezvoltarea economică a țării.
Elena Ivanov