Astăzi, biserica ortodoxă din Moldova prăznuieşte o mare sărbătoare şi anume Soborul Sfântului Prooroc Înaintemergatorului Botezatorului Ioan.
Cum sărbătoreşte poporul nostru această zi?
De dimineaţă mergem la biserică participînd la Dumnezeiasca Liturghie, unde ne aducem drept jertfă sufletul nostru, rugăciunile noastre şi tot cugetul care se îndreaptă la Domnul din Ceruri. De asemenea Slujba este momentul cel mai potrivit în care toţi, unindu-ne într-un gînd şi suflare, aducem Slavă, Mulţumire şi Laudă Dumnezeului Nostru Mult Milostiv. Mai apoi, în special cei care poartă numele de Ioan, Ioana, pot aduce întru sănătatea şi mînutirea lor o mică jertfă adusă din darurile ce ni le dă Domnul fiecăruia în casa şi familia sa.
Ziua de azi e una deosebită pentru poporul nostru din Republica Moldova căci astăzi îşi prăznuiesc ziua numelui (ziua onomastică) peste 107.756 de persoane. Se poate afirma că Ion a fost şi este încă cel mai popular nume de persoană nu numai la noi, ci la toate popoarele europene (în formele specifice fiecărei limbi).
Este interesant faptul că în multe locuri din întreaga lume, luna iunie poartă numele „Sfântului Ion” – Mes de San Gioan (Franţa), San Gioan (Italia), Jehansmand(Germania) sau Szent Janosho (Ungaria).
Despre originea numelui Ioan, Ioana
Prenume specifice romaneşti, Ioan şi Ioana reproduc un vechi nume ebraicJohanan. Acesta este format din formă scurtă de „Jo”, abreviere curentă pentru „Jahve” – „Ilie” şi verbul „hanan” – „a face o favoare”, „a avea milă”, „a milui”, semnificând „Dumnezeu a avut milă, a făcut favoare”. La origine este o formulă de mulţumire adresată divinităţii, care a binevoit să facă posibilă naşterea unui copil. Răspândirea numelui se explică, în primul rând, prin faptul că au existat sfinţi care au purtat acest nume, martori de seamă la minunile lui Hristos.
În limba română, numele Ion-Ioana a pătruns în diferite perioade istorice, astfel explicându-se existenţa unor forme prezente, destul de diferite unele de altele. Atestări istorice pentru Ion, Ionică, Nenică şi Nicuţă, apar încă din secolul al XIII-lea. Se regăsesc zeci de derivate, dintre care amintim doar o mică parte:Oana, Gianina, Janina, Jana, Ioanina, Ion, Ionică, Ioan (e), Johnny(Gioni), Ioanichie, Ioanid (e), Nucă, Ionuţă (a), Onuşca, Sântioana,Sânziene, Oneci, Nela, Ionăşel, Ionasco, Ionaşcu, Ionac, Ionea, Nes, Nesu,Neşu, Oană (nume purtat de 25 de boieri ai lui Ştefan cel Mare), Ioanide,Ionache şi multe altele.
Sfinţi cu numele Ioan, Ioana
Biserica Ortodoxa cinsteste mai multi sfinti care s-au numit Ioan sau Ioana ( peste 100).
In primul rand pe Sfantul Ioan Botezatorul, cel care propovaduia venirea Mantuitorului si care L-a botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos in raul Iordan. Fara a se teme de regele Irod, Sfantul Ioan a spus mereu adevarul, in cele din urma fiind intemnitat, apoi taindu-i-se capul. Este unul dintre cei mai importanti sfinti crestini, simbol al adevarului si smereniei, deoarece sfantul traia modest, sarac pe dinafara, dar atat de bogat in inima sa. Sf. Ioan Botezătorul, cel mai însemnat dintre sfinţii care au influenţat onomastică creştină, are în calendarul ortodox mai multe zile de pomenire: 20 ianuarie, 7 iulie, 11 septembrie s.a.
Un alt sfînt cu numele Ioan este Sfîntul Ioan Hrisostom ( Ioan Gură de Aur) numit astfel pentru predicile sale deosebit de frumoase. Toti cei ce-l ascultau pe Sfîntul Ioan erau pătrunşi de cuvintele sale deosebite, pline de credinţă. Acest sfînt este un simbol al invataturii pe care crestinul trebuie sa o propovaduiasca si celorlalti, al daruirii pentru Hristos, al lucrarii neobosite, deoarece Sfantul Ioan, in intreaga sa viata, nu a facut altceva decat sa ii ajute pe fratii sai crestini, nu doar cu invatatura sa, ci cu tot ce putea. Sub indrumarea sa aveau loc actiuni de binefacere, el fiind inainte de toate un exemplu viu de mila si dragoste, un model de bun crestin. Ziua sa este 26 noiembrie.
Trebuie amintiti si altii: Sf. Ioan Evanghelistul, numit şi „ucenicul iubit al lui Hristos”, cel mai tânăr dintre ucenicii lui Iisus, a fost cel care nu l-a părăsit nici o clipă, fiind martor la toată suferinţa pe care a trăit-o Mântuitorul pe cruce. „Evanghelia” scrisă de el este cea mai înaltă în învăţăminte din punct de vedere spiritual. El este pomenit la 9 octombrie;
Alţi sfinţi : Sf. Ioan Damaschin; Sf. Ioan Iacob Hozevitul, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi mulţi, mulţi alţii.
Sursa: izvorulcredintei.wordpress.com