Ion Bobeico de la Criuleni este primul agricultor din Moldova, care creşte căpşuni după tehnologia hidroponică. Acesta îi permite să culeagă căpșuni tot anul împrejur, chiar și iarna.
Ideea vine din multe cercetări
Ion ne povestește că a încercat pentru prima dată să cultive căpșuni în 2012. Tehnologic și deja ca idee de afacere, cultivarea căpșunului a început-o anul trecut pe o suprafață de 1,2 hectare de sere tehnologice.
„Întotdeauna m-am gândit la posibilitatea de a îmi începe o afacere. Am ajuns să fac o analiza a posibilelor culturi pe care aș putea să le cultiv. Cea mai atractivă mi sa părut cultura căpșunului și astfel am pornit la drum…”, spune Ion Bobeico.
De la plantarea materialul FRIGO (material săditor pentru căpșuni) și până la prima roada este nevoie de circa 60 zile. Totul depinde de perioada plantării. „Sigur, creșterea în sere tehnologice îți oferă o autonomie suplimentară cu privire la acest aspect, dar doar în privința planificării perioadei de recoltare. Ciclul biologic de viața a culturii rămâne a fi același”, adaugă agricultorul.
Are căpșuni tot anul
Perioada de cultivare a culturii este de 11 luni. Chiar dacă ar putea să culeagă fructe 12 luni în continuu, a decis să se rezume doar la 10 luni. „Pentru perioada rece și întunecată a anului prefer să reciclez plantele. Decizia luata de a avea o pauza în fructificare ține doar de aspectul economic al afacerii. În aceasta perioada, în special luna ianuarie, costurile energetice ating o cota de circa 87% din sine-cost”, spune Ion. Acum lucrează la analiza diverselor posibilități de a reduce aceste costuri prin utilizarea surselor alternative de energie.
Căpșunile sunt crescute pe verticală
Ion a decis să crească căpșuni pe jgheaburi suspendate. „Au fost făcute analize mai amănunțite din punct de vedere financiar, în special de a utiliza cât mai eficient spațiul de 1,2 hectare”, spune moldoveanul. În seră există un sistem de irigare prin picurare, un sistem de ceaţă și urmează să fie instalat un sistem de iluminare. De asemenea, un factor important este că cultivarea nu se face în sol, ci ca substrat pentru rădăcina este utilizată vata minerala, ceea ce garantează o sterilitate sporită în zona rădăcinii – factor important la atingerea volumului de roada planificat. Când are nevoie de ajutor, apelează la specialiști. „În Moldova nu avem specialiști pregătiți și astfel suntem nevoiți să apelăm la companii de consultanță din afara țarii precum Olanda, Germania sau Spania. Sunt costuri suplimentare, dar sunt inevitabile”, mărturisește Ion Bobeico.
Planuri de viitor
La întrebarea când presupune să își recupereze investițiile de câteva milioane de lei, Ion glumește. „Dacă e sa glumesc un pic, aș dori sa fie mâne. Dar dacă e să țin cont de planificare, recuperare integrală a investițiilor va fi într-un termen de circa 3 ani”, adaugă agricultorul. La ziua de astăzi, continuă să învestească încă în două hectare de sere pentru a avea o capacitate de producere sporită, lucru care îl va ajuta să devină un jucător important pe piața moldovenească și poate cea externă. Întrebat ce vis are, Ion Bobeico spune fără să se gândească „Sa dea roade munca pe care o depunem!”
Sursa: fermierul.md