Principala indeletnicire in luna ianuarie in gradina de fructe este tunderea pomilor fructiferi. Fructele de toamna, precum zmeura, este bine sa fie tunse tot in aceasta perioada. Acum este momentul ideal sa indepartezi toate tijele uscate de la nivelul solului. In plus, poti da o forma noua tufisurilor cu fructe.
De asemenea, tufisurile de capsuni plantate in toamna trebuie acum fixate bine in pamant pentru a rezista valului nou de frig si ninsoare.
Tunde merii si perii
Chiar daca exista numeroase metode de tundere a pomilor fructiferi, merii si perii se dezvolta foarte frumos daca sunt tunsi prin metoda traditionala. Astfel, in loc sa tai mai multe ramuri mici, este bine sa tai cateva ramuri mai mari, care vor aerisi copacul si ii vor conferi un aspect mai placut.
In acest fel, copacii vor fi mai mult “curatati” decat tunsi. Trebuie sa ai grija sa indepartezi doar ramurile mari si sa nu te atingi de cele mici. Tot acum este momentul ideal sa indepartezi ramurile distruse, vatamate sau uscate.
Este indicat ca in ianuarie sa tunzi si ramurile care sunt prea joase, prea inalte sau care s-au raspandit prea mult dintr-o parte in alta a copacului. Dupa ce ai terminat cu tunderea copacilor este bine sa ii tratezi cu o solutie fungicida, care grabeste vindecarea si previne imbolnavirea pomilor fructiferi.
Trateaza ulceratia ramurilor
Ulceratia pomilor fructiferi apare sub forma unor rani zimtate si crapate la nivelul ramurilor, acolo unde marginile s-au umflat. Daca boala se raspandeste de-a lungul intregii crengi, aceasta trebuie taiata cat mai rapid si apoi arsa.
Daca boala a ramas doar la nivelul scoartei, este bine sa fie indepartata cu un cutit, pana cand se ajunge la partea sanatoasa din ramura. Apoi, locul trebuie tratat cu o solutie fungicida.
Cum controlezi daunatorii in luna ianuarie
La inceputul iernii, este foarte important sa vopsesti trunchiurile copacilor cu benzi de grasime, pentru a preveni urcarea insectelor femele care isi vor depune ouale. In luna ianuarie, trebuie sa verifici aceste benzi si sa te asiguri ca frunzele moarte sau alte materiale nu au ramas lipite de ele, ceea ce poate forma punti de acces pentru daunatori.
Citeste mai mult pe: gradina.acasa.ro