În ajunul sărbătorilor de iarnă, numărul cetățenilor moldoveni și străini care traversează punctele de trecere a frontierei de stat, crește simțitor. În acest context, Poliția de Frontieră a dispus mai multe modificări în programul de activitate și desfășoară diferite acțiuni care au menirea să simplifice procedurile de control, să evite aglomerările și să ofere confort persoanelor, la traversarea frontierei de stat.
De asemenea, la necesitate, va fi suplimentat numărul angajaților care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi mijloacelor de transport. Totodată, în funcție de situație, va fi repartizată tehnica portativă de citire a documentelor de călătorie, inclusiv şi cea de citire a paşapoartelor biometrice, în cele mai ”active” puncte de trecere atât de la frontiera moldo-română, cât și la cea moldo-ucraineană.
Ieri, șeful Poliției de Frontieră, domnul Fredolin Lecari, a participat la o ședință de lucru cu Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a României, Dorel Fronea, în cadrul căreia s-a discutat despre măsurile întreprinse în comun pentru fluidizarea traficului de mărfuri și călători în perioada sărbătorilor de iarnă.
În alocuțiunea sa, Fredolin Lecari a declarat că în perioada de referință, Poliţia de Frontieră va lua toate măsurile necesare, astfel încât traficul rutier să se efectueze în condiţii normale.
”Noi vom depune toate eforturile pentru a asigura un control operativ în toate punctele de trecere a frontierei de stat, atât pe sensul de ieşire din ţară, cât şi pe cel de intrare. În perioada sărbătorilor de iarnă, vom dispune toate măsurile pentru a reduce timpii de aşteptare. Vom activa în regim intensiv și vom utiliza toată tehnica de procesare și control pe care o avem în gestiune”, a declarat Fredolin Lecari.
Mai mult, șeful Poliției de Frontieră a ținut să menționeze faptul că mijloacele de transport în care se află minori cu vârste de până la 3 ani au prioritate în trafic. Polițiștii de frontieră urmează să identifice călătorii care au copii în mașini și să le permită traversarea frontierei, fără a sta la coadă.
Anul trecut, 22 decembrie 2015 – 22 ianuarie 2016, în punctele de trecere a frontierei de stat au fost înregistrate peste 1 mln 300 mii de traversări persoane şi circa 290 mii de traversări mijloace de transport. Cetățenii R.Moldova au fost cei mai activi participanți ai frontierei de stat, constituind aproximativ 865 mii de traversări. Totodată, printre cele mai tranzitate puncte de trecere au fost Leușeni, Sculeni, Otaci, Giurgileşti-Galaţi, Aeroportul Internațional Chișinău.
Reamintim tuturor participanților la traficul transfrontalier că, în situaţiile în care apar întrebări cu privire la traversarea frontierei de stat pot suna la numărul de telefon 022.259.717 (Linia Verde), de asemenea, cetățenilor Republicii Moldova care călătoresc din 28 aprilie 2014 fără vize în Europa, le sugerăm să ţină cont de condiţiile de intrare în spaţiul UE/Schengen, care pot fi vizualizate pe pagina oficială a Poliţiei de Frontieră (http://border.gov.md/index.php/ro/novisa sauhttp://border.gov.md/index.php/ro/visaeu/) pentru a beneficia pe deplin de facilitatea oferită.
Cetăţenii care intenționează să traverseze frontiera de stat prin anumite puncte de trecere, pot accesa aplicația TRAFICUL ON LINE (http://border.gov.md/to/index.php?dt=2), unde pot face cunoștință cu media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru toate categoriile de mijloace de transport: autoturisme/autocare și camioane. Această opţiune va ajuta să planificați ruta optimală din timp. Totodată, în scopul evitării formării cozilor, Poliția de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele.
Pentru informații complete privind trecerea frontierei Republicii Moldova, accesați de asemenea platforma online www.frontiera.gov.md.
Dina Roșca