Agricultorii din raionul Rezina au fost invitați la sărbătoare în prima zi de iarnă. Anume în acea zi, în Sala mică a Palatului de Cultură din Rezina, a fost desfășurată sărbătoarea dedicată Zile Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare, potrivit rezina.md.
Oaspeți de onoare și invitați ai evenimentului au fost mulți: Eleonora Graur, președintele raionului; Andrei Godoroja și Arcadie Mușinschi, vicepreședinți; dl Ion Parea, viceministru al Agriculturii; consileri raionali; angajații Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru, împreună cu dna Vera Cernega, șeful secției; dna Vera Platon, președintele organizației raionale a sindicatului de ramură; reprezentanți ai serviciilor desconcentrate în teritoriu; veterani ai muncii în agricultură.
În cuvântul de felicitare, președintele raionului Rezina, Eleonora Graur, a apreciat efortul celor, care, zi de zi muncesc din greu pentru ca noi toți să avem pe masă pâinea cea de toate zilele. Le-a dorit sănătate și ca munca pe care o fac să le aducă satisfacție, chiar dacă domeniul este unul greu, complicat, solicitant de eforturi considerabile… Totodată, dna Graur i-a îndemnat pe agricultorii rezineni să aplice la proiecte, să atragă investiții pentru tehnologii noi, care le vor ușura munca și-i vor bucura cu rezultatele scontate. În acest aspect, dumneaei i-a asigurat de susținere și promovare din partea Consiliuuli raional, a președintelui raionului.
Primii au fost invitați pe scenă, pentru a fi omagiați, mai mulți veterani în domeniul agriculturii. Este vorba de: Maria Savciuc (Bușăuca, agronom), Victor Calughin (Cinișeuți, conducător de gospodărie), Fiodor Borcan (Gordinești, mecanizator), Grigore Palii (Horodiște, medic-veterinar), Mihail Badan (Ignăței, zootehnician), Valentin Volovei (Cogâlniceni, brigadier), Valentina Arnaut (Cuizăuca, contabil), Ion Macovei (Lipceni, mecanizator), Mihail Celpan (Mateuți, brigadier), Ioana Cazac (Mateuți, economist), Ana Biriuc (Otac, tutunăreasă), Dumitru Nalbuș (Pripiceni-Răzeși, inginer), Serafim Zaiaț (Solonceni, conducător), Gheorghe Donica (Țareuca, mecanizator), Victor Cracea (Minceni, brigadier). Veteranilor le-au fost înmânate cadouri, dar și dăruite cuvinte de aleasă prețuire din partea dnei președinte al raionului, care le-a dorit pe viitor ”multă sănătate și respectul celor din jur”.
Andrei Godoroja le-a mulțumit plugarilor pentru tot ceea ce au făcut în anul agricol care s-a scurs, apreciindu-le grija și efortul pe care le depun pentru a lucra cu dragoste glia străbună. Le-a dorit sănătate, putere de muncă, ani frumoși cu ploi curate și la timp. Pentru partenerii de activitate a plugarilor dl Godoroja a avut îndemnul la conlucrare, susținere, indulgență chiar.
Ulterior, au fost numiți și învingătorii în Concursul raional ”Evaluarea performanţelor lucrătorilor din sistemul agroindustrial pentru anul 2016”, etapa a doua. Astfel, la compartimentul „Totalurile activității sectorului agrar în anul 2016” au fost apreciați agenţii economici ce au întrunit condiţiile Regulamentului pe categorii, în dependenţă de suprafaţa de teren agricol gestionată.
Categoria I (peste 400 ha) a dat următoarele rezultate:
I loc – GȚ „Gârlea Andrei”, locul II – SRL „Slohor Uris”, locul III – GȚ „Ceban Petru”.
Categoria II (201-400 ha): locul I – GȚ „Mardare Igor”, locul II – GȚ „Griţco Igor”, locul III – „Duca Angela”.
Categoria III (50-200 ha): locul I – GȚ „Duca Maria”, locul II – GȚ „Selişte-K”, locul III – GȚ „Griţco Andrei”.
Pentru cea mai calitativă producție şi înaltă rodnicie a fructelor sămânţoase şi sâmburoase au fost declarate învingătoare următoarele gospodării agricole: locul I – SRL „Broters”, locul II – SRL „Surinmih”, locul III – GȚ „Grati Vasile”.
Cei mai buni producători de legume au fost desemnați următorii agenți economici: locul I – SRL „Agro Opt”, locul II – GȚ „Gore Adrian”, locul III – GȚ „Mametiuc Ion”.
Pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, construcţia, reconstrucţia şi reutilarea fermelor au obţinut locuri premiante: SRL „Regional Meat” (locul I), GȚ „Luchian Alexandra” (locul II) și GȚ „Cotruţă Vladislav” (locul III).
Locuri nominante au fost acordate și specialiștilor antrenaţi în deservirea sectorului zootehnic – pentru îndeplinirea acțiunilor de profilaxie (vaccinarea obligatorie a întregului șeptel de animale şi păstrarea lui din teritoriul primăriei), îmbunătăţirea lucrului de selecţie şi reproducţie, precum şi achiziţionarea producţiei animaliere. La acest compartiment de locul I s-a învrednicit Roşca Alexandru, tehnician pentru însămânţarea artificială, primăria Ignăţei, fiind urmat de Lisnic Vasile, medic veterinar, primăria Pecişte, locul II, și Badan Nicolae, achiziţionarea laptelui, primăria Ignăţei, locul III.
Au fost acordate mențiuni și tinerilor fermieri-agenți agricoli, care s-au înregistrat în localităţile rurale nu mai tărziu de 01 noiembrie 2015 şi în anul curent au atras investiţii în domeniul tehnologiilor avansate în fitotehnie, dezvoltarea horticulturii, infrastructurii postrecoltare şi de prelucrare a producţiei agricole etc. Aici învingătorii au fost: locul I – SRL „Biocentum”, locul II – GȚ „Ionaşcu Andrei” și locul III – GȚ „Dragomir Tudor”.
Treizeci de persoane, care au fost antrenate în diferite lucrări agricole, contribuind prin munca lor la atingerea indicilor de performanță în agricultura raionului, la fel s-au ales cu mențiuni.
Dl Ion Parea, viceministrul Agriculturii, a spus că a primit cu multă plăcere invitația la sărbătoarea agricultorilor rezineni, și dumnealui fiind practic toată viața alături de pământ și oamenii lui prin deținerea mai multor funcții de conducere în raionul Râșcani. La fel, și-a exprimat încrederea că între ministerul de resort și plugarii raionului Rezina, conducerea lui, vor fi stabilite relații de colaborare. A vorbit dl viceministru și despre roada anului curent, care la unele culturi a bucurat, la altele – dimpotrivă…
În numele Guvernului Republicii Moldova, al ministrului Eduard Grama, dl Parea le-a mulțumit agricultorilor rezineni pentru munca depusă, le-a dorit sănătate și i-a asigurat de susținerea ministerului de resort.
Pentru rezultate performante în domeniul de activitate și contribuție substanțială la dezvoltarea sectorului agroalimentar, muncă rodnică și îndelungată și cu prilejul sărbătorii profesionale, dna Maria Țurcanu, conducătorul SRL ”Sirius”, s-a învrednicit de Dilomă de onoare din partea Guvernului Republicii Moldova.
Alți 5 agricultori – dl Gheorghe Mihu, agronom (SRL ”Broters”), dl Ion Cazimir, conducător (GȚ ”Cazimir Ion”), dna Elizaveta Josan, conducător (GȚ ”Josan Elizaveta”), dl Andrei Pânzari, conducător (GȚ ”Pânzari Andrei”) și dl Alexandru Chirtoacă, conducător (GȚ ”Chirtoacă Alexandru”), au fost distinși cu Diplome de onoare din partea ministerului de ramură.
Pentru agricultori a cântat interpreta Anișoara Puică.