La invitaţia Ambasadei Franţei în Moldova, de la 20 pînă la 25 noiembrie 2016, Ion Țugulea, Vicepreședintele raionului Nisporeni s-a flat într-o vizită de lucru în regiunea Roanne din Franţa.
În această perioadă, Ion Țugulea participat la o întîlnire cu agenţii economici din regiunea Roanne, organizată de Camera de Comerţ în comun cu Ambasada Republicii Moldova în Franţa. Tot la această întîlnire au participat şi Consulul onorific al RM în Franţa dnul Christian Daudel, reprezentanţii Ministerului Economiei din RM, specialişti în atragerea investiţiilor din ţara noastră, reprezentanţi ai diasporei moldovenilor din Franţa, membrii grupului care au vizitat raionul Nisporeni în luna octombrie 2016, în frunte cu liderul ONG GREF – Asociația Educatorilor Fără Frontiere, dnul Paul Fournier.
Potrivit lui, francezii au avut un interes faţă de producţia vinicolă din raionul Nisporeni, prunele şi merele uscate, producţia de mobilă, producţia în stare proaspătă, dezvoltarea ramurii apiculturii şi a turismului rural.
Totodată, Vicepreședintele raionului a avut întîlniri în patru primării din această regiune, cu o populaţie de la 600 locuitori pînă la 43 mii în Roanne. Dânsul remarcă că, “primarii din aceste localităţi au o activitate simbolică în cadrul primăriilor, cea de bază fiind de antreprenoriat, permise prin Lege în Franţa”. În această regiune a mai vizitat doi agenţi economici din sectorul zootehnic, unul din domeniul vinicol, altul se ocupă cu producerea ciocolatelor pe piaţa internă a ţării, o agenţie de turism.
Tot în această perioadă a vizitat și două şcoli asemănătoare cu cele profesionale din Republica Moldova, care pregătesc muncitori calificaţi în domeniul gastronomic, servicii hoteliere, reparaţii auto, asistenţă socială şi medicală. “A lăsat o impresie deosebită experienţa acumulată de elevii acestor şcoli în domeniul pregătirii bucatelor, deservirii cleenţilor, în restaurantul şcolii, respectarea tradiţiilor culinare din regiune, atitudinea absolut corectă faţă de cleenţi. La una din aceste şcoli cu handicap social (fără un părinte, fără ambii părinţi sau alte probleme sociale) a fost organizată o prezentare gastronomică a tradiţiilor şi bucătăriei moldoveneşti. Fiecare masă din sală reprezenta un raion din Republica Moldova, iar elevii propuneau un meniu moldovenesc vizitatorilor. La fiecare masă sau deasupra ei era arborat Drapelul de Stat al Republicii Moldova, ornamente din broderia naţională, erau serviţi cu vinuri din Cricova şi de la Şcoala profesională din Nisporeni. Sala fiind înzestrată cu un costum naţional moldovenesc iar fonul muzicii moldoveneşti a fost prezent pe tot parcursul activităţii date, iar pentru a avea un impact social, pentru persoanele cu dizabilităţi, prezente în acea seară, au fost organizate şi acumulări de surse financiare de către membrii asociaţiilor de voluntari, fiind o activitate foarte dezvoltată în Franţa. Mămăliga cu brînză, sosul alb, tocănița moldovenească le-a plăcut foarte mult participanţilor la această întîlnire. Ne-a atras atenţia utilajul tehnologic destinat culinăriei, patiseriei, prelucrării cărnii de porc, separat de alte feluri de carne (vită, căprine, ovine), regulile sanitare respectate cu stricteţe de toţi participanţii la procesul tehnologic. În atelierul de reparaţii auto, elevii studiază construcţia autoturismelor şi reparaţia lor pe baza automobilelor noi, donate şcolilor fără plată de către uzinele producătoare de autoturisme din ţara, fiind cointeresaţi să pregătească profesionişti contemporani pentru autoturismele de ultima performanţă”, povestește Ion Țugulea, Vicepreședintele raionuluia Nisporeni.
Potrivit vicepreședintelui, la una din agenţiile de turism din oraşul Roanne un spaţiu special a fost alocat Republicii Moldova şi în special raionului Nisporeni. Aici puteai vedea multe fotografii din raionul Nisporeni de la întîlnirea delegaţiei din Franţa cu nisporenenii, ceramica neagră a meşterului popular din Cioreşti, dnul Zaharia Triboi, vinurile produse la Şcoala Profesională din Nisporeni, vederi din parcul din Satul Mileşti, întîlnirile cu gospodarii din Zberoaia şi Bălăureşti, la gospodăria silvică, mănăstirea Vărzăreşti şi Hîncu.
Ion Țuglea a rămas impresionat de calmul locuitorilor şi nivelul înalt al credinţei în regiunea Roanne, fapt care a dus la construcţia şi păstrarea a foarte multe locaşuri sfinte. “Într-o localitate din regiune, care a fost ferită de pericolul bolii pesta, oamenii credincioşi s-au adunat, au colectat surse financiare şi au ridicat un templu foarte înalt, iar mai apoi mai multe secole la rînd întreţin acest obiect într-o stare bună”, menționează oficialul nisporenean.
O atenţie deosebită francezii din regiune acordă modului sănătos de viaţă, este bine dezvoltat turismul rural, călătoresc foarte mult cu bicicletele. “În anul 2008 o echipă de ciclişti în număr de 106 persoane au purces la o călătorie de ciclism din Paris pînă în Beijing (China), cu o lungime de 12400 km, doar trei ciclişti au abandonat această cursă, ceilalţi participnţi au parcurs zilnic în medie cîte 150 km. Cel mai în vîrstă participant avea 72 ani; această cursă s-a început la 16 martie şi s-a finisat la 3 august, aceasta fiind consacrată Jocurilor Olimpice, din Beijing. Tot cicliştii din Franţa în 2012 au parcurs cursă similară pînă în Londra, doar că lungimea depăşea cu 600 km şi tot fiind consacrată Jocurilor Olimpice”, remarcă Vicepreședintele raionului.
La finalul vizitei a fost propus primăriei Roanne un proiect de acord de colaborare pe termen lung în domeniul economic, cultural, social, turism, sport, schimb de experienţă în domeniile înrudite.
Diana Munteanu