Una dintre cele mai noi si de viitor nise din zootehnie este cu siguranta ferma de magarite, o activitate imbratisata deja de mai multi crescatori de animale din Romania. Un exemplu in acest sens regasim si in Apuseni, acolo unde Aurel Stan si-a infiintat, acum doi ani, propria ferma de magarite, in satul Certeje din orasul Campeni, judetul Alba. Deoarece productia este una redusa, insa si datorita calitatilor nutritive deosebite, laptele de magarita este vandut cu 100 lei (RON) litrul.
„In prezent, detinem un efectiv de 25 de capete de magarite. Ideea acestei ferme s-a conturat de mai mult timp, mai ales ca sunt veterinar ca profesie. Citeam de exemplu ca soldatii, pe campul de lupta, foloseau lapte de magarita pentru a-si trata afectiunile pulmonare. Mai mult decat atat, interesul meu despre aceste animale s-a concretizat si intr-o lucrare de licenta al carei subiect a fost chiar laptele de magarita. Asa, usor usor, am fost impresionat de calitatile laptelui si am vazut in realitate beneficiile lui. De aici a aparut si ideea de a infiinta o astfel de ferma”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Aurel Stan.
Productia medie pe care fermierul din Apuseni o obtine in prezent este de circa jumatate de litru pe zi/magarita. „Din punct de vedere al productiei, magarita ofera cam jumatate de litru pe zi, o medie. Am si cateva exemplare care ofera 1-1,5 litri. Cu toate acestea, trebuie precizat ca o magarita incepe sa aiba lactatie de la varsta de 3,5 ani, ceea ce inseamna un cost pana la urma pentru fermier. De asemenea, dupa nastere, 21 de zile, magarita da laptele doar manzului”, ne-a explicat Aurel Stan.
Chiar daca este comercializat cu 100 lei, laptele de magarita, care detine 96% din caracteristicile laptelui mamar, este cautat in special de persoanele cu afectiuni respiratorii.
„Ambalam laptele in sticle de unica folosinta, totul conform legii. Avem parte de comenzi din mai toate colturile tarii. Incerc sa am prin rotatie 4-5 magarite cu lapte, pentru a onora comenzile. Ma bucur foarte mult cand cei care cumpara ma suna si imi multumesc, e o incantare mult mai mare decat banii”, spune crescatorul.
Pentru a da un lapte cat mai sanatos si bogat in nutrienti, magaritele au parte si de o hrana corespunzatoare, bazata in mod special pe pasunat. „Noi ne aflam cu ferma undeva la o altitudine de 800-850 metri, un loc unde pasunea e diversificata. Exista circa 400 de specii de plante care imbogatesc pajistile si inobileaza pana la urma si laptele. Pe timp de iarna le completez hrana cu morcov, sfecla furajera, fan de buna calitate, paie. De asemenea, ele sunt destul de pretentioase si la apa, nu beau daca nu e curata. Am noroc ca pot sa le ofer apa de izvor”, ne-a mai spus Aurel Stan.
Fermierul din Apuseni a infiintat de curand si o asociatie dedicata crescatorilor de magarite din Transilvania. Unul dintre principalele scopuri ale asociatiei este si demararea unui proiect privind subventionarea acestei categorii de animale.
„Am constituit de curand o asociatie a crescatorilor de magarite din Transilvania. Dorim de asemenea sa mergem la Ministerul Agriculturii si sa prezentam un proiect de subventionare pentru aceste animale, un fel de Ajutor National de Tranzitie (ANT). Atat magarul, cat si bivolul, sunt specii pe cale de disparitie in Romania. Dorim sa militam pentru conservarea acestor specii. La nivel national cred ca exista aproximativ 2.000 de magari, circa 25% fiind masculi, iar un alt procent nepretandu-sepentru productia de lapte”, considera Aurel Stan.
Laptele de magarita contine o cantitate foarte mare de acizi grasi, de vitamine A, B1, B2, B6, C, D si E, precum si minerale si proteine.
De asemenea, laptele de magarita continde de 46 de ori mai multa vitamina C decat laptele de vaca si de 4 ori mai mult fier. De asemenea, laptele de magarita contine 4 tipuri de antibiotice si bactericizi naturali care se mai gasesc in aceeasi formula doar in laptele matern. De exemplu, lizozima, o enzima cu un puternic anti-viral, anti-bacterian si chiar anti-tumoral.