După jumătate de an de la demararea acțiunilor de curățare a cursului râului Răut de gardurile improvizate, amplasate de către localnicii satelor prin care Răutul își croiește drum spre gura de vărsare în fluviul Nistru, într-un final, a fost scos ultimul gard, potrivit Serviciului Piscicol de Stat.
Efortul comun al instituțiilor subordonate Ministerului Mediului și a Administrației Publice Locale s-a încheiat cu eliminarea a 134 garduri, podețe și alte obstacole instalate ilegal în preajma satelor Ohrincea, Jevreni, Bălășești, Mașcăuți, Butuceni, r-nul Criuleni; Complexul muzeal Orheiul Vechi, satele Trebujeni, Furceni, Jeloboc, Pohorniceni, or. Orhei. „Treptat, râul își va căpăta înfățișarea naturală, iar ihtiofauna, precum și celelalte componente ale ecosistemului râului Răut se vor restabili”, menționează Serviciul.
Potrivit sursei citate, menținerea în continuare a cursului de apă fără obstacole va depinde în mare parte de implicarea cetățenilor din localitățile amplasate în preajma râului, iar în cazul apariției de noi garduri, instituția roagă să fie informate structurile de protecție a mediului din teritoriu.
Sursa menționează că, în acest proces au fost implicate următoarele structuri de stat: Serviciul Piscicol, Inspectoratului Ecologic de Stat, Agenția „Moldsilva”, Agenția „Apele Moldovei”, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Întreprinderea de Stat „Expediția Hidro-Geologică din Moldova”, Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
Dina Roșca