Dacă culesul strugurilor este deja pe sfârşite, atunci recoltarea merelor de toamnă şi iarnă este în plină desfăşurare, pomicultorii fiind la mare căutare a pieţelor de desfacere sau a frigiderelor pentru depozitarea acestora la păstrare.
O livadă de toată frumuseţea cu mere „domneşti” ce-ţi fac ispititor cu ochiul găsești doar pe dealurile Buciumului, la o margine de oraşul Hânceşti.
Proprietarul acestei frumoase livezi este Cooperativa de întreprinzători „Verifruct”, ce are la bază mai mulţi fondatori. În total, cooperativa deţine 70 de ha, dintre care pe 33 ha este plantată o livadă de meri şi 37 ha – livadă de pruni.
„Am procurat aceste livezi cu aproape 4 ani în urmă, actualmente acestea neintrând de fapt în plin rod, ci în proces de fructificare. Deşi prima decadă a verii a fost una ploioasă, am reuşit, totuşi, să organizăm operaţiunile tehnologice la timp şi calitativ”, a spus Grigore Cigolea administratorul „Verifruct” pentru curierul.md.
„Puţin mai dificil ne vine cu angajarea forţei de muncă, dar ne descurcăm, avem un contract de muncă cu administraţia Penitenciarului Rusca, pentru angajarea deţinutelor. La moment, mai mult de jumătate de producţie este deja recoltată, fără careva pierderi, plus la faptul că avem şi un timp favorabil pentru cules”, mai menționează dânsul pentru sursa citată.
Lipsa acută a pieţei de desfacere, destabilizarea politică care influenţează nemijlocit şi exportul produselor agricole în Federaţia Rusă, îi face astăzi pe tot mai mulţi pomicultori să apeleze la depozitarea fructelor în frigidere pentru păstrarea lor până mai aproape de primăvară. „O parte de fructe, evident, că se comercializează în stare proaspătă, dar o cantitate mult mai mare este depozitată totuşi la frigider pentru comercializarea ulterioară, mai după Anul Nou, aici pe piaţa internă sau poate peste hotare, la nişte preţuri mai rezonabile, evident, pentru a ne scoate cât de cât cheltuielile”, a specificat Cigolea.
Deşi este o livadă tânără, astăzi copacii de meri sunt doldora de roadă, unii cu crengile aplecate aproape la pământ sub greutatea fructelor pline de aromă şi culori tomnatice. „Avem trei soiuri de mere – „Idared”, „Simirenko” şi „Golden”, precum şi trei sorturi de pruni: „Stanley”, „President” , şi „Piteşteanca”, toate având o productivitate mare la hectar, fiind totodată şi rezistente la diverse boli şi dăunători”, a concretizat Grigore Cigolea.
„Cooperativa dată are o activitate viabilă şi un colectiv cu perspectivă, an de an recoltând o roadă bogată de fructe pur ecologice şi sănătoase, cu soiuri de mere foarte solicitate pe piaţă. Ne bucură faptul, că pomicultorii din r. Hânceşti, pe an ce trece reabilitează plantaţiile de livezi – meri, pruni, piersici, etc., care în trecut erau o mândrie a raionului nostru”, a declarat specialistul principal al Direcţiei Agricole Hânceşti, Anatolie Popuşoi, pentru sursa citată.