14 instituții medicale din țară vor primi sisteme video de colonoscopie, cu toate componentele și accesoriile necesare pentru funcționare. Dispozitivele medicale de înaltă performanță vor permite diagnosticarea și efectuarea procedurilor curative și operatorii pentru pacienții care suferă de anemie, maladii intestinale sau cancer la rect și colon.
Marți, 01 noiembrie, la Ministerul Sănătății a avut loc o ședință de lucru cu directorii spitalelor beneficiare, cu scopul de a a-i informa în legătură cu această inițiativă și a asigura primirea și punerea în funcțiune a sistemelor video de colonoscopie.
Prin urmare, astfel de utilaje medicale performante vor primi: Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă, Centrul Diagnostic Republican, Spitalul Clinic Municipal Nr.1, Spitalul Clinic Municipal ”Sf. Treime” și spitalele raionale din Edineț, Soroca, Bălți Ungheni, Orhei, Căușeni, Comrat, Hîncești și Cahul.
Conducătorii acestor instituții medico-sanitare sunt responsabili de mentenanța preventivă, utilizarea corectă și verificarea dispozitivelor medicale nominalizate, în conformitatea cu legislația în vigoare. Tot ei trebuie să asigure instruirea personalului medical, care va utiliza sistemele video de colonoscopie.
Ministerul Sănătății menționează că sistemele de video colonoscopie au fost primite în anul 2013 printr-un grant de tip Non-Proiect dintre Guvernul Japoniei și Guvernul Republicii Moldova. Costul acestor dispozitive medicale se ridică la circa 17 milioane de lei. Inițial, acestea trebuiau să fie destinate pentru Centrele de screening de la Bălți și Cahul. Însă, din lipsa resurselor financiare necesare pentru reparația încăperilor și a personalului medical instruit în a le utiliza corect, aceste dispozitive medicale până în prezent se aflau la Institutul Oncologic.
Elena Ivanov