Fermierii care intentioneaza sa iti dezvolte o afacere la tara pot alege sa cultive alun, un arbust putin pretentios la factorii de clima, chiar rezistent la seceta, si, de asemenea, deosebit de rentabil din punct de vedere financiar. De exemplu, pe piata internationala, un kilogram de alune in coaja poate fi comercializat cu preturi cuprinse intre 4 si 8 euro/kg, iar cele decojite cu aproape 25 de euro/kg. Pe langa acest lucru, alunul are avantajul de a fi o planta care fixeaza terenurile expuse eroziunilor.
Pentru a afla mai multe detalii despre plantatiile de alun, precum si despre modul de cultivare si oportunitatile de valorificare, am discutat cu specialistul George Jorj, reprezentant al unei companii din judetul Alba, care se ocupa de infiintarea culturilor trufiere, precum si a celor din specia alun si nuc.
„Anul trecut de exemplu, pretul alunelor aproape ca s-a triplat, nu numai din cauza unor probleme de productie ale Turciei, ci si datorita unei cresteri din ce in ce mai mari a cererii pe piata mondiala de prelucrare. In prezent, nu sunt putini fermierii care vad in alun o oportunitate cat se poate de concreta si serioasa de investitie. Pe langa aspectele financiare, alunul are si o serie de caracteristici importante, mai ales pentru Romania: nu este foarte pretentios in ceea ce priveste compozitia solului, este rezistent la seceta si are o înflorire abundentă, cu mare bogăţie de polen, alunul reprezintă prima sursă de polen pentru albine”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, George Jorj.
Alunul creste de regula sub forma de tufe, cu tulpini drepte, putin ramificate, ce ating o inaltime de 5 – 6 m. Intra pe rod incepand de la varsta de 4-5 ani. Infloreste cu mult timp inainte de a infrunzi, avand o perioada de vegetatie in jurul a 250 de zile. Mugurii vegetativi au o perioada de repaus mai lunga, pornind in vegetatie cu 25-30 zile in urma celor floriferi. Rezista la geruri mari, de pana la -30°C, insa prezinta sensibilitate la gerurile mai mici de -10°C ce apar in perioada infloritului.
„Alunii ajung si pana la varsta de 80 – 100 de ani, sunt longevivi, produc constant an de an si au o mare capacitate de regenerare datorita insusirii lor de a produce lastari din zona coletului si din radacini (drajoni). Astfel sub acest aspect alunul este o planta pionier, avand un important rol antierozional si de fixare a solului”, explica George Jorj.
Cei care intentioneaza sa dezvolte o plantatie de alun trebuie sa stie ca acest pom fructifer nu se dezvolta prea bine pe solurile acide sau nisipoase. „Alunul este un arbust care traieste in luminisuri, sau zone putin umbrite, care sunt umede, fiind putin pretentios in ce priveste compozitia solului. Totusi nu creste bine pe soluri nisipoase sau acide. Nu este pretentios la sol, reuseste chiar pe terenuri pietroase, sarace, calcaroase. Alunul necesita terenuri in panta redusa, mecanizabile, profunde si bine drenate. Este contraindicata plantarea alunului pe terenuri de pe care au fost defrisate in anul respectiv sau cel precedent specii de arbori sau arbusti care drajoneaza”, ne-a mai spus George Jorj.
Perioada optima de plantare a alunului este toamna, insa in cazul in care aceasta nu este posibila, infiintarea culturii se poate realiza si primavara timpuriu. Distanta de plantare pentru alun este de la 4 metri intre randuri si 3 metri intre plante, pana la 5 x 4 m sau 5x5m. Plantele de alun pot fi formate si cu semitrunchi de 40-60 cm sau cu schelet cu 4-5 ramuri de baza.
„Principalele lucrari necesare la pregatirea terenului in vederea plantarii sunt: curatirea lui, nivelarea, fertilizarea de fond, aratura (afanarea-scarificarea) adanca, dezinfectarea terenului, parcelarea terenului, bilonarea (daca este cazul), asigurarea unei surse constante de apa. Plantarea alunului in radacina goala este recomandat sa se faca toamna, cele in ghiveci pe toata perioada anului, prin saparea unor gropi de 40 x 40 x 40 cm, deoarece alunul ii dezvolta sistemul radicular lateral”, ne-a mai spus specialistul.
In ceea ce priveste soiurile de alun cultivate in Romania, majoritatea acestora sunt autohtone, insa nu lipsesc nici cele straine. „Compania noastra comercializeaza soiuri italienesti, aclimatizate insa pentru Romania. De exemplu, pentru zonele calde (la limita in sud/vestul Romaniei) se recomanda Tonda Romana, Tonda Gentile delle Langhe si Tonda di Gifoni, soiuri care ofera o productie de circa 5000 – 8500 kg/ha de alune. Pentru zonele reci singurele soiuri deja aclimatizate in Romania, Moldova, Rusia si Ucraina este Tonda Gentile dele Langhe (T.G.L. sau Rotunda de Piemont, Trilobata) si Tonda Gentile Romana. Aceste soiuri sunt singurele ce pot fi recomandate pentru introducerea in cultura in zonele colinare si submontane reci din Romania (Transilvania, dealurile subcarpatice, zonele submontane)”, ne-a mai precizat George Jorj.
Pentru infiintarea unui hectar de alun, din soiuri italiene, un cultivator va trebui sa scoata din buzunar circa 20.000 euro, cea mai importanta investitie fiind cea in materialul saditor (16.000 euro). De asemenea, pregatirea terenului va costa aproximativ 1.000 euro, sistemul de irigatii circa 2.500 euro, iar ingradirea unui teren de 1 hectar, circa 1.500 euro. Cu toate acestea, investitia pentru un hectar de alun se poate realiza si cu o suma de circa 10.000 de euro, daca se aleg soiuri romanesti de alun.
O plantatie de alun are o durata de viata de pana la 60 de ani, costurile de intretinere fiind minime. De asemenea, alunul ajunge la maturitate dupa circa 9-10 ani de plantare, oferind dupa aceasta perioada o productie medie intre 8 si 15 kg de alune pe planta.
In prezent, miezul de aluna se bucura de o cerere mare in industria de procesare alimentara pentru realizarea dulciurilor. Pe piata internationala, un kilogram de alune in coaja poate fi comercializat cu preturi cuprinse intre 4 si 8 euro/kg, iar cele decojite cu aproape 25 de euro/kg. De asemenea, preturi si mai bune sunt oferite pentru uleiul din alune de padure, acesta fiind comercializat cu preturi cuprinse intre 50 si 140 de euro pe kilogram.
Alunul este o specia pomicola valoroasa, cu fructe care contin un miez bogat in vitaminele A, B, C și E, ca si in calciu, fier, fosfor si potasiu. De asemenea, alunele sunt un aliment foarte hranitor datorita continutului mare in uleiuri (50-73%), proteine (12-18%) si saruri minerale.