Având în vedere incidentele produse în ultima perioadă ce ţin de acţiunile huliganice ale cetăţenilor de ultragiere şi nesubordonare dispoziţiilor şi cererilor legitime ale poliţiştilor, astăzi, 15 ianuarie 2015, în incinta Ministerului Afacerilor Interne au fost desfășurate consultațiile publice cu reprezentanții societății civile (Promo-LEX, ABA ROLI, IRP, ECO- Răzeni, Amnesty International, NORLAM), pe marginea efectuării unor modificări legislative, în scopul revizuirii sancțiunilor aplicate pentru asemenea fapte, cu participarea ministrului de Interne, Dorin Recean și viceministrului Afacerilor Interne, Serghei Diaconu.
“Este necesară conștientizarea importanței pe care o au principiile democrației și ale unui stat de drept, precum și a faptului că toți cetățenii sunt egali în fața legii. Drepturile și libertățile fundamentale, dar și patrimoniul fiecarui cetățean, pot fi apărate doar în cazul în care organele de ocrotire a normelor de drept, au la îndemână instrumentele și mecanismele care pot garanta aplicarea legii și asigurarea garanțiilor necesare persoanei care aplica legea.”, a menționat Dorin Recean la deschiderea ședinței.
Analiza efectuată de către MAI privind numărul de infracțiuni legate de amenințarea sau violența săvârșită asupra persoanelor cu funcție de răspundere, denotă o creștere alarmantă de aproape 10 ori in ultimii 5 ani.
De asemenea, de circa 5 ori a crescut numărul contravențiilor legate de nesubordonare cu rea voință dispoziției sau cererii legitime a colaboratorului MAI, precum și legate de ultragierea sau opunerii rezistenței organelor de drept.
Aceasta se datorează pe de o parte activizării, în urma reformelor realizate în cadrul MAI, a activitații angajaților, creșterii numărului și calitățtii operațiunilor de prevenire și contracarare a contravențiilor și infracțiunilor, precum și politicii de toleranță zero a corupției în rândul angajaților MAI, pe de altă parte faptului că cetățenii au înțeles într-un sens prea larg valorile unui stat de drept și unui stat democractic, promovate în ultimii ani de autorități.
Reieșind din cele expuse, în scopul de a aduce un echilibru între asigurarea protecției polițistului în cadrul exercitării atribuțiilor sale legale și intereselor de apărare a drepturilor fundamnetale a cetățeanului, MAI vine cu o inițiativă de modificare, în sensul majorării sancţiunilor la componenţele de infracţiune din Codul penal: ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească şi huligănismul, precum şi la contravenţiile ce ţin de nesubordonarea cu rea-voinţă dispoziţiei sau cererii legitime a colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, ultragierea colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, opunerea de rezinstenţă şi huligănismul nu prea grav.
La rândul său, reprezentantul NORLAM a menționat că este o inițiativă bine venită și că în Norvegia ca și în alte state scandinave, orice ultragiere savârșită asupra unui reprezentat al legii este imediat sancționată cu închisoare și se consideră o infracțiune gravă.
Reprezentanții Amnesty International, Promo-LEX, IRP, au susținut ințiativa și au venit cu anumite propuneri de ajustări tehnice, acceptate de MAI.
În același timp, părțile au convenit continuitatea consultărilor dar și au căzut de acord asupra faptului că MAI urmează să acorde mai multă atenție calității instruirilor angajaților săi.
Urmează să asumăm valorile de respect reciproc și conștientizare a faptului că legea este una pentru toți, iar atunci când atăcăm polițistul, comitem defapt un atac asupra securității și siguranței noastre.
Considerăm că aprobarea proiectului va contribui la eficientizarea măsurilor de prevenire şi combatere a acţiunilor ilegale îndreptate împotriva angajaţilor organelor de ocrotire a normelor de drept și implicit va duce la diminuarea acţiunilor violente îndreptate împotriva acestora.
Dina Roşca