La data de 12 octombrie 2016, în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei a avut loc inaugurarea expoziţiei personale a artistului plastic Ghenadie Jalbă. Expoziţia cu genericul „Lumi paralele” cuprinde 29 de lucrări de pictură, realizate de artistul Ghenadie Jalbă şi vine să consemneze aniversarea celor 60 de ani ai plasticianului, potrivit unui comunicat.
Prezentă la eveniment, ministrul Culturii Monica Babuc a menţionat că Ghenadie Jalbă este un pedagog minuntat, crescător de noi talente în artele plastice şi un pictor deosebit, care a ştiut să se impună printr-o manieră personală în arta plastică de la noi, o manieră care rezonează cu marii creatori, dar lasă un loc special pentru originalitatea viziunii sale. Totodată, oficialul a afirmat că expoziţia personală a lui Ghenadie Jalbă vine să facă nişte totaluri ale unei vieţi de creaţie.
Ghenadie Jalbă s-a născut în anul 1956, în comuna Sărata Veche, r-nul Făleşti. Studiile și le-a făcut la Institutul de Arte Plastice „V. I. Suricov”, or. Moscova, Federaţia Rusă. În 1991 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, iar în 1997 membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici Profesionişti în cadrul UNESCO. Artistul și-a început activitatea profesională în 1981 în calitate de lector la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. În perioada 1984-1995 a fost profesor la Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chişinău, iar începând cu anul 1998 şi până în prezent activează în calitate de profesor la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău. Între anii 1996 – 2003 a fost preşedinte al Secţiei Pictură a Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, în 2009 a devenit Preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, iar începând cu anul 2015 este vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.
Plasticianul Ghenadie Jalbă a organizat mai multe expoziţii personale în ţară şi peste hotare.
Pictorul Ghenadie Jalbă deţine mai multe titluri şi distincţii: titlul onorific „Om Emerit”, R. Moldova (2016); Medalia de Aur şi Diploma Academiei Internaţionale „Le Merite et Devouement Francais” (2016); premiul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” la ediţia a XXII-a a Expoziţiei – concurs de artă plastică contemporană „Saloanele Moldovei”, Bacău, România (2012); Diplomă de Onoare acordată de Ministerul Culturii în cadrul Expoziţiei – concurs de artă plastică contemporană „Autumnala–2011”; menţiunea Ministerului Culturii la concursul în domeniul Artelor Plastice „500 ani de la trecerea în eternitate a Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt (2004); menţiune la expoziţia de artă contemporană în cadrul Programului ONU pentru dezvoltare (1995).