Doi moldoveni, dintre care unul cu antecedente penale, sunt documentați de polițiștii de frontieră pentru aflare ilegală în zona de frontieră cu o armă de vânătoare, fără a deține autorizația de rigoare și permise de portarmă. Mai mult, nu departe de locul reținerii, s-a depistat un bursuc împușcat, vânarea căruia este interzisă prin lege, ca fiind o specie pe cale de dispariție în R.Moldova.
La sfârșitul săptămânii trecute, în timpul patrulării zonei din responsabilitatea Sectorului Poliției de Frontieră Costești, mai axact pe direcția „Balatina–Demideni”, echipa mobilă a Direcției regionale NORD a depistat un mijloc de transport, model Volkswagen Golf 2, cu numere de înmatriculare moldovenești. Nu departe de autoturism au fost identificați doi moldoveni de 22 și 27 de ani, locuitori ai satului Balatina, r-nul Glodeni. Unul dintre tineri deținea o armă de vânătoare, TOZ 63, încărcată cu două cartușe calibrul 16 mm, pentru care nu a putut prezenta permisul de portarmă sau alte documente ce îi permitea vânatul. Totodată, cercetările adiționale au scos la iveală că tânărul a avut antecedente penale.
Urmare a verificării teritoriului, la doar 10 metri de mașină și într-o zonă greu accesibilă, s-a găsit un bursuc împușcat în regiunea craniului.
În cazul dat, polițiștii de frontieră continuă investigațiile, conform art.233 CP al R.Moldova – Vânatul ilegal, tinerii riscă amendă în mărime de la 200 la 500 u.c. sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la 3 ani.
Cu referire la persoanele care doresc să vâneze în zona de frontieră, Poliția de Frontieră amintește că pe lângă actele prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 926 din 12.12.2012, și anume: carnetul de vânător și permisul de portarmă, acestea trebuie să depună cerere de eliberare a permiselor pentru acces în zona de frontieră cu scop de vânătoare. În acest sens, conform Legii 215 din 04.11.2011, vânătoarea la frontiera de stat, pe culoarul de frontieră şi în fâșia de protecţie a frontierei de stat este strict interzisă, inclusiv tragerea cu arma şi urmărirea animalelor peste frontiera de stat. Vânătoarea este permisă doar în perioada luminoasă și cu avizarea prealabilă a Poliției de Frontieră, respectându-se regulile şi restricţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Diana Munteanu