La iniţiativa Societăţii Internaţionale pentru Optică şi Fotonică şi a mai multor organizaţii ştiinţifice din lume, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat anul 2015 An Internaţional al Luminii. Comunitatea ştiinţifică din ţara noastră are deja o agendă pentru marcarea acestui eveniment anunță Academia de Științe a Moldovei.
Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM, membru al Societăţii Internaţionale pentru Optică şi Fotonică şi al Societăţii pentru Optică din SUA, spune că, între 21 şi 24 mai se preconizează desfăşurarea a două simpozioane internaţionale, dedicate Anului Internaţional al Luminii, care vor fi organizate la Universitatea Tehnică a Moldovei şi Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Primul eveniment va fi integrat în agenda Conferinţei Internaţionale în Telecomunicaţii, Electronică şi Informatică.
În perioada 23-26 septembrie 2015, Academia de Ştiinţe şi Universitatea Tehnică vor organiza a III-a ediţie a Conferinţei Internaţionale în domeniul Nanotehnologiilor şi Ingineriei Biomedicale, cu un simpozion-satelit consacrat Anului Internaţional al Luminii.
Vom participa activ şi în cadrul unor evenimente desfăşurate în afara ţării. Mă refer la Conferinţă Internaţională în Nanotehnologii, organizată de Societatea Internaţională pentru Optică şi Fotonică în Barcelona, Spania, la 4-6 mai, unde am onoarea să fiu preşedinte al Forului, precum şi la Conferinţa Internaţională ROMOPTO-2015 ce îşi va desfăşura lucrările la 1-4 septembrie, în incinta Academiei Române, la Bucureşti, spune Tighineanu.
În contextul participării la Forul ROMOPTO, delegaţia din Republica Moldova va întreprinde o vizită de documentare la Infrastructura Luminii Extreme de pe lângă Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din Bucureşti. Printre alte evenimente de importanţă majoră merită să fie menţionată editarea unei cărţi despre viaţa şi activitatea ilustrului astrofizician Nicolae Donici, explorator al eclipselor solare, planetelor, luminii zodiacale etc., cu contribuţia cercetătorilor ştiinţifici de pe ambele maluri ale Prutului.
Dina Roșca