Un bloc nou cu şase etaje din centrul capitalei, urmează a fi racordat la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET). Imobilul va fi dotat cu sistem orizontal de distribuție și Punct Termic Individual, direct la subsolul clădirii, ceea ce le va permite viitorilor consumatori reglarea temperaturii dorite în încăpere în funcție de necesitate, contorizare individuală pentru fiecare apartament, apă caldă non stop, independenţă totală în conectarea sau deconectarea căldurii, dar şi facturi mai mici de consum a energiei termice.
Noua racordare se efectuează în baza unui parteneriat dintre Termoelectrica S.A. și o companie de construcții, întreprinderea efectuând gratuit lucrările de proiectare și asumându-și procurarea și instalarea unui Punct Termic Individual pentru încălzire și prepararea apei calde menajere.
„Datorită avantajelor pe care le are, noul sistem de termoficare este recomandat nu doar blocurilor noi, dar şi celor vechi, cu un sistem de distribuție vertical. Astfel pot fi depășite provocările tehnice și birocratice în relațiile consumatorilor cu furnizorul de energie termică, oferindu-le clienților noștri mai multă autonomie și calitate”, a menționat directorul dezvoltare Termoelectrica S.A., Nicolae Glingean.
De curând, Termoelectrica S.A. a lansat o platformă de comunicare și colaborare cu consumatorii, asociațiile de locatari și partenerii de dezvoltare, fiind în proces de negocieri cu un șir de companii de construcții și administratori ai blocurilor locative privind lansarea parteneriatelor în acest sens.
La nivel mondial, sistemul orizontal de distribuție a agentului termic este considerat drept cea mai eficientă metodă de termoficare urbană, întrucât oferă beneficiile unui sistem autonom de încălzire, excluzând, în același timp, riscurile de explozii, de contaminare cu substanțe nocive, sau cheltuielile pentru mentenanța a centralelor.
Elena Ivanov