Viceprimarul orașului Orhei, responsabil de probleme economice, Viorel Dandara a susținut astăzi o conferință de presă pe marginea cazului ce ține de Cariera de piatră „Ivanos” din Orhei. El a lansat un apel către organele de resort pentru a se implica în contracararea ilegalităților depistate.
În cadrul conferinței de presă, Viorel Dandara a spus că, desfășoară activități de evaluare economică a tuturor întreprinderilor din raza administrativ-teritorială a orașului Orhei. În procesul de muncă a descoperit mai multe circumstanțe ilegale ce țin de activitatea Carierei „Ivanos”.
“Analizând activitatea deplină în comun cu serviciul juridic al Primăriei am depistat că nu există nici o explicație legală și logică a exploatării acestei cariere de către SRL Cariera „Ivanos”. În urma celor studiate, am depistat că, în anul 1997 administrația publică locală a transmis în folosință gratuită a întreprinderii individuale „I Balaban” acest lot de teren pentru recultivare și restabilire a solului în vederea exploatării acestuia în scopuri agricole. Profitând de această situație SRL „I Balaban” se reorganizează în „SRL Ivanos” în an. 2010, care este succesorul în drepturi a Întreprinderii Individuale anterior menționate.
În circumstanțe necunoscute, pe teritoriul carierei în această perioadă de timp, agentul economic s-a încumetat să construiască clădiri capitale legalitatea cărora va fi verificată și după caz contestată”, a spus viceprimarul.
Viorel Dandara a precizat că, din cauze absolut necunoscute, neglijînd sarcina de recultivare, Întreprinderea în cauză a început extragerea pietrișului și nisipului necătând la faptul că Codul subsolului prevede necesitatea acordării unei permisiuni din partea admnistrației publice locale în vederea extragerii zăcămintelor minerale.
„Pe lângă toate acestea, în Primăria Orhei au parvenit o sumedenie de petiții din partea locuitorilor din preajma Carierei, deoarece activitatea carierei prejudiciază colosal gospodăriile acestora. Constandând cele întâmplate, încă în anul 2002 Consiliul or. Orhei a dispus retragerea terenului din posesia nelegitimă a agentului economic, care însă au rămas fără reacția convenită. Noua componență a administrației publice locale din aceste considerente a luat decizia de a înainta în instanța de judecată o acțiune cu privire la retragerea terenului din posesia nelegitimă si anularea titlului deținătorului de teren expirat încă în anul 2007”, a specificat responsabilul de la Primărie.
Viceprimarul a mai spus că, pentru evitarea cauzării pe viitor a prejudiciului orașului și locuitorilor săi deranjați de urmările activității carierei „Ivanos”. Curtea de Apel Chișinău pe data de 5 septembrie 2016 a aplicat măsura de asigurarea a acțiunii prin interzicerea extragerii zăcămintelor naturale și stoparea activității de comercializare a acestora.
În cadrul conferinței de presă, Viorel Dandara a mai spus că, indiferent de presiunile din partea agentului economic, Primăria Orhei își va menține ferm poziția privind returnarea pămîntului în proprietatea municipiului.
„Primăria Orhei va cere instanței de judecată compensarea prejudiciului adus bunurilor locuitorilor din preajma carierei. Imediat după decizia instanței privind returnarea terenului în posesia și gestiunii primăriei, primăria va decide soarta carierei împreună cu cetățenii orașului fiind consultată opinia lor, în primul rând”, a specificat viceprimarul de Orhei.
Viorel Dandara a mai spus că, dacă locuitorii Orheiului vor decide continuarea activităților de exploatare a carierei din Orhei, aceasta va avea loc în următoarele condiții:
· Bogăția orașului este bogăția cetățenilor
· Cetățenii care au avut de suferit urmează să primească spații locative în locul celor deteriorate
· Cariera va fi gestionată doar de către o întreprindere municipală
· Veniturile de milioane care erau obținute ilegal de către asociații SRL „Ivanos” vor fi redirecționate la compensarea serviciilor comunale a orășenilor.
Elena Ivanov