Tot mai mulți cetățeni vor beneficia de asistență juridică garantată de stat, odată cu extinderea rețelei de parajurişti. Din această toamnă, rețeaua a ajuns la 50 de parajurişti, ce activează în diverse regiuni din țară – din or. Vulcănești până la Briceni, de la Copceac, r. Ștefan-Vodă, până la Măcărești, r. Ungheni.
Lilia Iavorschi este șefa asistenților sociali comunitari din or. Căușeni, r. Căușeni. În această vară, a dat peste anunțul de selectare a noilor parajuriști: „Imediat, am citit tot ce am putut găsi despre această activitate, despre responsabilitățile unui parajurist, despre asistența juridică garantată de stat și atunci am decis să-mi trimit dosarul de participare. Am învățat foarte mult în prima etapă de preselecție și sunt motivată astăzi să merg mai departe și să îndrum persoanele ce au nevoie de sfaturi juridice”. Activând în domeniul asistenței sociale, Lilia a avut dese situații când încerca să ofere ajutor juridic locuitorilor din Căușeni, care-i replicau descurajați „pe mine, om simplu, cine să mă asculte?” De astăzi, Lilia Iavorschi este pregătită să-i asculte și să-i orienteze spre soluţii concrete la problemele juridice cotidiene.
Lilia este una dintre cei 18 noi parajuriști comunitari, selectați de Programul de Drept al Fundației Soros-Moldova, în parteneriat cu Consiliul Național al Asistenței Juridice Garantate de Stat. Scopul rețelei de parajuriști este să apropie legea și beneficiile pe care le aduce de cei mai necăjiți oameni. Astfel, cei care au nevoie de asistență în cazul unei moșteniri, a unui divorț, nu știu ce pași să facă pentru a intra în proprietatea unui lot de pământ sau sunt victime ale violenței în familie, se pot adresa parajuristului din localitate.
„Misiunea parajuristului este să-i încurajeze pe oameni să nu se teamă de lege, ci să aibă încredere în ea și să o folosească. Legea nu e exclusivistă, e pentru fiecare cetățean. Noi credem că alfabetizarea juridică a cetățenilor va determina comunități mai active social, care, ulterior, vor responsabiliza autorităților locale, cerându-le socoteală pentru deciziile pe care le iau”, a menționat Victor Munteanu, directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova.
La rândul său, Lilian Darii, directorul executiv al CNAJGS, s-a arătat bucuros de faptul că „va crește numărul parajuriștilor, fapt ce înseamnă că tot mai mulți cetățeni se vor putea folosi de asistența juridică garantată de stat”. Lilian Darii le-a urat noilor parajuriști vigilență și curaj în noua activitate.
Olga Rotaru a finalizat în acest an Facultatea de Drept și a decis să revină în localitatea sa – s. Băhrinești, r. Florești -, pentru a informa oamenii despre cum pot utiliza legea în a-și rezolva cele mai simple probleme juridice. „Oamenii din sate pot avea probleme mici. Nerezolvându-le la timp însă, acestea se pot amplifica. De exemplu, nu e de ajuns să spui ce lași drept moștenire fiecărui copil, contează să fie întocmit un testament, să eviți ulterioarele dispute între viitorii urmași”, a explicat Olga despre rolul parajuristului.
Noii parajuriști vor activa în următoarele localități: or. Vulcănești, UTA Găgăuzia; s. Bilicenii-Vechi, r. Sîngerei; s. Borogani, r. Leova; s. Pruteni, r. Făleşti; s. Țânțăreni, r. Anenii Noi; s. Vatici, r. Orhei; s. Zubrești, r. Strășeni; or. Căușeni, r. Căușeni; s. Colobabovca, r. Leova; s. Dahnovici, r. Hâncești; s. Sculeni, r. Ungheni; s. Izvoare, r. Fălești; or. Chişinău, mun. Chișinău; s. Sărătenii-Vechi, r. Telenești; s. Balanul Nou, s. Rămăzan, r. Rîșcani; s. Băhrinești, r. Florești; s. Boșcana, r. Criuleni; s. Izbiște, r. Criuleni.
Extinderea rețelei de parajuriști este parte a proiectului privind abilitarea juridică a categoriilor sociale defavorizate din Moldova, ce face parte dintr-un parteneriat regional finanțat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă. Parteneriatul regional pentru abilitarea juridică a categoriilor sociale defavorizate este implementat simultan de fundațiile din nouă țări: Africa de Sud, Macedonia, Moldova, Mongolia, Nepal, Pakistan, Sierra Leone, Ucraina şi Statele Unite.
În perioada 2011-2014, Fundaţia Soros-Moldova a implementat Proiectul „Impulsionarea proceselor democratice din Republica Moldova prin abilitare și participare”, cu sprijinul financiar al Suediei. Componenta „Abilitarea juridică a comunităţilor rurale prin intermediul unei reţele de parajurişti comunitari” s-a bazat pe prevederile Legii cu privire la asistența juridică garantată de stat nr.198 din 26.07.2007 și a urmărit înzestrarea membrilor comunităților rurale cu un spectru larg de cunoștințe și deprinderi juridice pentru a-și proteja drepturile și a cere respectarea acestora, cu ajutorul parajuriștilor. Legea sus-menționată definește parajuristul drept „persoană care se bucură de o înaltă stimă din partea comunităţii locale, având studii juridice incomplete sau studii superioare complete, care nu practică activitate de avocat şi care, după o instruire specială, este calificat să acorde asistenţă juridică primară membrilor comunităţii”.
În cadrul proiectului inițial, a fost creată o rețea formată din 32 de parajuriști comunitari din diferite zone rurale ale ţării. Peste 12 mii de oameni au reușit cu ajutorul parajuriștilor să-și rezolve problemele de ordin juridic cu care s-au confruntat, fie că a fost vorba despre moștenire, divorț, asistență socială sau dreptul la proprietate.
Pentru mai multe informații despre serviciile parajuriștilor comunitari, puteți afla pe www.parajurist.md.