Responsabilii din cadrul Biroului Vamal Bălți s-au întâlnit ieri cu mai mulți operatori economici și brokeri vamali care activează în raza subdiviziunii. Întrevederea a avut loc cu ocazia organizării ședinței Comitetului Consultativ al Biroului Vamal menționat.
Prezent la întrunire a fost și Directorul General adjunct al Vămii, Grigore Ionițov care le-a vorbit participanților despre reformele demarate de către înstituție în vederea asigurării unei concurențe loiale în rândul agenților, menționând că conducerea Serviciului Vamal mizează pe dezvoltarea dialogului cu mediul de afaceri și stabilirea mai multor mecanisme de interacțiune cu acesta.
În cadrul ședinței, operatorii economici au fost informați despre noile instrumente de facilitare a comerțului, menite să asigure o mai mare previzibilitate și transparenţă în procesul de vămuire. Aceștia au fost interesați să afle mai multe detalii despre noul Regulament privind modul de declarare a valorii în vamă, care prevede o serie de simplificări ale procedurilor vamale, printre care și exonerarea obligativității depunerii Declarației Valorii în Vamă pentru tranzacțiile care nu depășesc suma de 5.000 de euro.
Tot în cadrul discuțiilor, participanților le-au fost comunicate și facilitățile generate de implementarea conceptului de AEO și declarării electronice, dar și despre posibilitatea de a confirma originea mărfurilor prin întocmirea Declarației de origine pentru produsele originare din Republica Moldova a căror valoare în vamă nu depășește suma de 6 000 euro (în cazul în care valoarea în vamă depașește suma indicată, poate fi solicitat Certificatul de exportator aprobat, care este eliberat de Serviciul Vamal conform procedurii aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.385 din 16 iunie 2015).
În contextul temelor abordate, Grigore Ionițov le-a solicitat membrilor Comitetelor Consultative corectitudine în procesul vămuirii, în vederea excluderii eventualelor fraude vamale care ar putea prejudicia bugetul de stat.
Diana Munteanu