În perioada 16-22 iulie 2016 reprezentanții Primăriei orașului Ungheni și ai Direcției Situații Excepționale Ungheni au mers în vizită la unitățile de pompieri voluntari din Polonia pentru a prelua bunele practici și a le replica în orașul Ungheni. Experiența Poloniei privind pompierii voluntari este de invidiat și are peste 100 de ani. Pompierii voluntari sunt cei care oferă asistență, împreună cu pompierii profesioniști în situațiile de urgență, intervenind în localizarea incendiilor și altor situații de urgență. De remarcat este faptul că fiecare localitate urbană sau rurală din Polonia dipsune de remize de pompieri voluntari care numără în jur de 300-900 pompieri voluntari, bine instruiți și pregătiți pentru a interveni în situațiile de urgență. Potrivit paginii web a Primăriei Ungheni, unele remize de pompieri voluntari din Polonia sunt incluse chiar în sistemul național de management al situațiilor de urgență.
Impresionante au fost remizele de pompieri voluntari vizitate din localitățile poloneze Kalisz, Zakurzyn, Konin, Kozminek, care sunt dotate cu autospeciale și cu tot necesarul de echipament pentru a interveni în situațiile de urgență. Remizele de pompieri voluntari din Polonia activează sub formă de Asociații de Pompieri Voluntari (Ochotnicza Straz Pozarna) în baza unui statut elaborat în temeiul Legii privind Asociațiile și Legii privind protecția împotriva incendiilor. Zona de funcționare a acestor asociații este localitatea în care se află sediul lor. Scopul Asociațiilor de Pompieri Voluntari este de a desfășura activități pentru prevenirea incendiilor și de a coopera în acest sens cu Serviciul Național de Pompieri și cu autoritățile administrației publice locale. Pompierii voluntaridin Polonia participă la operațiunile de salvare efectuate în timpul incendiilor, reduc riscurile ecologice legate de protecția mediului înconjurător, informează publicul despre pericolele de incendiu și amenințările ecologice, precum și despre modul de protecție împotriva lor, dezvoltă cultura fizică și sportul în rândul pompierilor voluntari, organizează activități culturale, educative și cu caracter de divertisment.Tradiția de a fi pompier voluntar în Polonia se transmite din generații în generații. Pompierii voluntari formează echipe de tineri pompieri și de femei pompieri, organizeazăactivități de instruire pentru copiii de vârsta preșcolară, evenimente culturale în biblioteci, concerte și competiții sportive, etc. Angajamentul pompierilor voluntari este de a participa în mod activ la salvarea vieților omenești și a bunurilor împotriva incendiilor.
Vizita de studiu în Polonia a fost una foarte productivă, finalizînd cu semnarea unui Memorandum de colaborare încheiat între Primăria orașului Ungheni și Poviatul Kalisz privind implementarea conceptului de pompieri voluntari în orașul Ungheni după exemplul polonez și susținerea Primăriei orașului Ungheni în crearea unui post de pompieri voluntari. Un Memorandum similar privind acordarea consultanței și suportului metodologic pentru implementarea experienței Poloniei în domeniul pompierilor voluntari va fi semnat între orașul Ungheni și orașul Konin, drept anexă la Acordul de înfrîțire din 20.05.2006.
„Am avut posibilitatea să participăm și la competiții organizate de pompierii voluntari, pe care le putem organiza cu ușurință în orașul Ungheni pentru a promova această misiune nobilă a pompierilor de a salva vieți. Prietenii din Polonia deja au început să sprijine unitatea de pompieri voluntari care va fi la Ungheni prin donarea a nouă căști speciale de protecție și a unui topor târnăcop pentru pompieri.În orașul Ungheni, pe lîngă întreprinderea AVE Ungheni SRL vom crea prima remiză de pompieri voluntari din oraș pentru a reduce timpul de răspuns la intervenţii, a asigura securitatea cetăţenilor din orașul Ungheni și a promova mesajul de prevenire a situațiilor de risc”, a accentuat Alexandru Ambros, Primarul orașului Ungheni.
Vizita de studiu în Polonia a fost posibilă datorită mini-proiectului „Dezvoltarea Serviciului/Echipelor de voluntari salvatori pentru situații de urgență” finanțat de PNUD Moldova prin proiectul„Reducerea Riscurilor Climatice și Dezastrelor, Faza II” și datorită asistenței logistice și susținerii din partea Solidarity Fund PL/Polish aid.
Elena Ivanov