În perioada 17 – 24 iulie 2016, 19 liceeni din raionul Ialoveni, însoţiţi de 2 dascăli, au avut fericitul prilej de a petrece o săptămînă de neuitat în România, în judeţul Alba, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Taberei de Cultură şi Civilizaţie Românească „Acasă la noi”, avînd ca scop îmbogăţirea cunoştinţelor de istorie, geografie, cultură şi civilizaţie românească, sprijin în perfecţionarea limbii române, în cunoaşterea vie, prin itinerarii culturale specifice, a istoriei şi a spaţiului în care acestea s-au desfăşurat.
Potrivit Consiliului raional Ialoveni, activitatea a devenit posibilă graţie parteneriatului stabilit între Consiliul Județean Alba şi Consiliul Raional Ialoveni.
A fost un program variat şi interesant şi a cuprins vizitarea o serie întreagă de obiective istorice şi culturale
Emoţii deosebite, curiozitate, gânduri… toate şi-au găsit locul în mintea şi sufletul fiecăruia, deșia fost un drum lung şi chiar obositor pe canicula verii, dar mare a fost bucuria când liceeni au fost primiţi cu atâta căldură şi cu braţele deschise, într-o ţară pe care istoria ne-a făcut-o străină.
Pe parcurs tinerii din Moldova au avut minunata şansă să cunoască din frumuseţile României necunoscute de noi, au rămas uimiţi de frumuseţile naturale ale Munţiloir Apuseni şi ale locurilor istorice vizitate în judeţul Alba.
În acest context, participanții la Tabara de vară aduc mulţumiri deosebite pentru aportul în organizarea taberei, pentru efortul aparte, depus pentru a asigura un sejur plăcut, domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba , domnului Anatolie Dimitriu, președintele Raionalui Ialoveni, dar şi domnilor Neag Radu, Ioan Bâscă, consilieri judeţeni, care au fost alături, zi şi noapte, pe toată durata sejurului.
Tabăra de vară ”Acasă la noi”, ediția a-XX-a, a fost o frumoasă oportunitate de a redescoperi cultura românească și de a ne convinge că în fond, atît România, cît și Republica Moldova sunt două jumătăți ce formează un tot întreg. Ea ne-a demonstrat încă o dată că aparținem aceluiași neam, că vorbim aceeași limbă și că întotdeauna, indiferent de condițiile istorice, frații s-au ajutat și s-au îndrăgit.
Elena Ivanov