La data de 19 iulie, curent, ministrul Culturii Monica Babuc s-a aflat într-o vizită de lucru în raionul Nisporeni, acțiune întreprinsă în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 78 din 12.02.2010 “Privind stabilirea zilei de audiență și de întâlnire a membrilor Guvernului cu cetățenii”.
Potrivit unui comunicat, ministrul Culturii Monica Babuc, alături de ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, și viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, a avut o întâlnire cu conducerea raionului Nisporeni – vicepreședinții Ghenadie Verdeș și Ion Țugulea, primari și cetățeni din mai multe localități. În sală au fost prezenți și angajați ai instituțiilor de cultură din raion, care au abordat cu preponderență subiecte actuale din domeniul culturii, mai cu seamă probleme privind valorificarea obiectivelor de patrimoniu cultural din raion, precum restaurarea conacului Gonata din satul Zberoaia, conservarea bisericii de lemn din comuna Ciutești ș.a.
În context, Monica Babuc a îndemnat oamenii de cultură și primarii prezenți la întâlnire să aplice la diverse proiecte naționale și transfrontaliere care oferă mai multe şanse de a accede la surse de finanţare internă şi externă, accentuând necesitatea implicării autorităților publice locale în creșterea capacităților instituțiilor de cultură din localitățile raionului în scopul protejării și promovării valorilor și patrimoniului cultural național. În această ordine de idei au fost remarcate rezultatele implementării Programului Național Novateca privind modernizarea bibliotecilor publice din țară, dar și succesul aplicării la proiecte transfrontaliere privind restaurarea Cetății Soroca și a Conacului Manuc Bei din Hâncești.
Un alt aspect abordat de ministrul Culturii Monica Babuc în cadrul întâlnirii a vizat impactul economic pe care îl poate avea sectorul culturii asupra dezvoltării economice a țării și creșterii bunăstării oamenilor, aducând mai multe exemple ale meșterilor populari care au reușit, din pasiunea acestora pentru diverse îndeletniciri meșteșugărești, să dezvolte mici afaceri, antrenând, totodată, mai multe persoane în câmpul muncii. Oficialul a subliniat că patrimoniul național și tradițiile reprezintă pârghia cea mai importantă a prosperității țării.
În cadrul vizitei, ministrul Culturii a vizitat Centrul de Cultură și Tineret “Luceafărul”, Muzeul de istorie și etnografie din Nisporeni, care urmează a fi transferat în edificiul Centrului, și Mănăstirea de la Vărzărești.