Ana Zmuncilă din Negureni, mamă a 10 feciori și o fiică, soacră a 10 nurori, bunică a 32 de nepoți, 42 strănepoți și stră-strănepoți și-a omagiat acasă frumoasa vârstă de 90 de ani împreună cu cei dragi.
Primarul de Negureni Grigore Munteanu a spus pentru cuvintul.md, că viaţa Anei Zmuncilă este o filă aparte în istoria satului. După război a studiat la Școala de Medicină din Orhei și câțiva ani după ce s-a căsătorit a muncit în domeniul sănătății. Dar au apărut unul după altul copiii şi dumneaei a fost nevoită să stea pe lângă casă ori să muncească în câmp. Asista şi multe nașteri ale noilor cetățeni ai satului, atunci când ”Salvarea” întârzia, fiindu-le totodată tinerelor mame cea dintâi sfătuitoare în a crește copiii.
,, Am venit cu flori și cu un cadou, să-i dorim mulţi ani înainte şi sănătate. Este prima mamă-eroină din satul nostru și toți copiii și nepoții ei servesc drept exemplu de cumsecădenie”, a mai adăugat primarul Grigore Munteanu.
,,Mama Ana nu a fost niciodată exemplul soacrei descrise de Ion Creangă. Ne-a fost și ne este mamă dragă pentru toate nurorile. În casa familiei Zmuncilă a fost întotdeauna bună înțelegere şi multe bucurii de la toți copiii. Mama Ana a crescut şi copiii noştri. Tata-socru era mai aspru, ea – mai blândă, dar au format o familie extraordinară”, a accentuat Iraida, una din cele 10 nurori ale mătușii Ana.
,,Ne-am luat cu soțul în 1947, când era o secetă crâncenă și lumea murea de foame, iar în 1948 l-am născut pe primul fecior. Am trăit și ne-am bucurat cu ceea ce am avut. Trebuie să vă spun că înainte familiile la moldoveni erau numeroase, iar fiecare copil venit pe lume era cea mai mare bucurie. Nici nu-mi pot închipui cum au trecut acești 90 de ani, mai încerc a face ceva pe lângă casă. Nurorile mi-au fost ca fiice și le-am spus cuscrelor mele chiar de la bun început, că în casa noastră povestea lui Ion Creangă e o pildă cum nu ar trebui să conviețuiești într-un neam, că familia trebuie să se țină doar pe unire și milostenie”, a mărturisit omagiata pentru sursa citată.