Raportul de activitate a Grupului de lucru al Parlamentului cu Adunarea Populară a UTA Găgăuziei pentru prima jumătate a anului 2016 a fost prezentat în cadrul unei ședințe de lucru. La discuții au participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, Guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, Președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, deputați din Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare.
Documentul prezintă activitățile desfășurate în vederea asigurării unui dialog continuu între Parlament și Adunarea Populară. Co-președintele Grupului de lucru, deputata Elena Bacalu a anunțat că au fost adoptate 21 de decizii, care au fost transmise autorităților, cu caracter de recomandare, pentru a fi identificate soluțiile necesare.
Deciziile se referă la utilizarea creditelor internaționale și a mijloacelor Fondului rutier în raport cu UTA Găgăuzia, repartizarea mijloacelor Fondului Ecologic Național pentru ultimii 5 ani, formarea Agenției de dezvoltare regională din UTA Găgăuzia, precum și elaborarea Planului de acțiuni privind ameliorarea situației social-economice din autonomie pentru perioada 2016-2019. Totodată, la solicitarea Grupului de lucru, vor fi scoase la concursul de admitere din acest an de la Institutul Național al Justiției câte 5 locuri pentru candidații la funcțiile de judecător și procuror în UTA Găgăuzia, cu condiția ca, după absolvirea cursurilor, aceștia să activeze în Găgăuzia. Tot la solicitarea membrilor Grupului de lucru, începând din acest an funcționarii din Secretariatul Adunării Populare vor efectua stagieri în cadrul Secretariatului Parlamentului.
Cu sprijinul partenerilor de mediere de la ”Crises Management International” deputații din cadrul Grupului de lucru au efectuat vizite de lucru în 3 regiuni autonome ale UE – Tirolul de Sud (Italia), Țara Galilor (Marea Britanie) și Insulele Aland (Finlanda) pentru a se familiariza cu modul de abordare și soluționare a problemelor ce vizează raportul dintre regiunile autonome și autoritățile centrale.
Grupul de lucru a mai prezentat, în cadrul ședinței, o serie de propuneri pentru modificarea și completarea legislației, în vederea delimitării competențelor autorităților centrale și celor din autonomie. Propunerile se referă la legile privind statutul juridic special al Găgăuziei, organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, descentralizarea administrativă și aprobarea Clasificatorului unic al funcțiilor publice.
Speakerul a menționat că Grupul de lucru beneficiază de toată susținerea din partea Parlamentului, iar prezentarea propunerilor de modificare a legislației reprezintă primul pas pentru includerea acestora în procesul legislativ.
”Propunerile vor fi prezentate Guvernului și reprezintă un efort de a îmbunătăți cooperarea dintre autoritățile de la Chișinău și cele de la Comrat. Cea mai mare problemă care exista era legată de necunoașterea informației, iar din cauza lipsei de comunicare apăreau suspiciuni între ambele părți”, a declarat Andrian Candu.
La rândul său, Președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov a salutat munca depusă de Grupul de lucru pentru consolidarea relațiilor dintre autoritățile de la Chișinău și Comrat. ”Ne dorim ca Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei să funcționeze, pentru ca Găgăuzia să arate așa cum ne-o dorim”, a menționat Dmitrii Constantinov.
Raportul de activitate a Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității unității teritoriale autonome Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia urmează a fi publicat pe site-urile Parlamentului și Adunării Populare și transmise deputaților pentru examinare.