Situația instituțiilor de învățământ din raionul Ceadîr-Lunga, problemele cu care acestea se confruntă, dar și realizările pe care le înregistrează au fost abordate marți, 21 iunie 2016, în timpul unei vizite de lucru în teritoriu a viceministrului educației Elena Cernei.
Inițial doamna viceministru s-a întâlnit cu autoritățile publice din regiune și a primit în audiență cetățeni. Principalele subiecte discutate au vizat finanțarea instituțiilor de învățământ preșcolar conform unei noi formule, salarizarea managerilor instituțiilor de învățământ, instruirea la domiciliu, învățământul obligatoriu etc.
Referindu-se la încheierea anului de studii 2015-2016, Sofia Torlac, șef al Direcţiei generale învățământ din UTA Găgăuzia, a spus că sesiunile de examene au decurs fără încălcări majore, de la bacalaureat fiind eliminat un singur elev, pentru tentativa de a frauda examenul.
Sursa citată a mai informat că anul curent nu se prevăd optimizări în rețeaua instituțiilor de învățământ din UTA Găgăuzia, dar a subliniat că acestea se confruntă cu lipsa tinerilor specialiști și insuficiența cadrelor didactice, în special la disciplina limba română.
În context, Elena Cernei a menționat că Ministerul Educației întreprinde mai multe acțiuni ce au ca scop motivarea tinerilor specialiști și sporirea prestigiului profesiei de pedagog: ”Cu suportul partenerilor internaționali, la momentul actual lucrăm asupra elaborării unei noi formule de salarizare a personalului didactic, bazată pe aprecierea performanțelor. De asemenea, elaborăm un nou program de instruire a cadrelor didactice și manageriale pentru ca acestea să corespundă cerințelor standardelor profesionale. Vom pune accent și pe formarea inițială a pedagogilor, deoarece suntem conștienți de faptul că pregătirea calitativă a cadrelor didactice influențează nemijlocit asupra calității sistemului educațional din Republica Moldova”.
Ulterior viceministrul Elena Cernei a vizitat Liceul Teoretic ”Orizont” din Ceadîr-Lunga, iar în cadrul întrevederii cu administrația instituției, s-a interesat despre modul de desfășurare a procesului de instruire și a remarcat rezultatele înalte ale elevilor din acest liceu, înregistrare la diferite discipline de studiu.
Abdullah Arîk, director al liceului, a afirmat că selectarea elevilor care doresc să studieze aici se face după criterii riguroase, ținându-se cont în primul rând de abilitățile pe care le are copilul, de gândirea logică a acestuia. ”În fiecare an elevii liceului nostru participă la olimpiade internaționale și, de obicei, obțin locuri premiante. Desigur, performanțele lor se datorează programului intens de pregătire, realizat de profesori performanți. Însă avem grijă nu doar de aspectele privind instruirea elevilor, ci le oferim și cazare, și hrană de calitate”, a precizat directorul.
Potrivit datelor statistice, în UTA Găgăuzia activează 107 instituții de învățământ.
Vizita de lucru în Ceadîr-Lunga a avut loc în conformitate de prevederile Hotărârii de Guvern nr. 78 din 12.02.2010.