O tânără în vârstă de 29 ani, originară din Bălţi, a fost reţinută în flagrant delict de către angajaţii Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău, după ce a sustras din buzunarul unei locuitoare a comunei Bubuieci, în vârstă de 19 ani, portmoneul cu bani şi acte de identitate, în timp ce se deplasau cu maxi taxi de pe ruta 121, cauzându-i un prejudiciu material în sumă de 1 400 lei.
Un alt caz a fost descoperit în microbuzul de pe ruta 192, când din geanta unei femei a fost sustras portmoneul cu bani de un individ în vârstă de 35 ani, anterior reţinut şi documentat pentru fapte similare. El a fost încătuşat şi escortat la inspectorat pentru audieri, unde şi-a recunoscut vinovăţia.
Al treilea hoţ de buzunare a fost capturat de poliţişti, în maxi taxi de pe ruta 190, după ce a furat din geanta unei domnişoare de 20 ani, portmoneul cu bani în sumă de peste 400 lei. Individul s-a dovedit a fi în vârstă de 31 ani, anterior judecat pentru diverse infracţiuni. În cadrul audierilor el şi-a recunoscut vinovăţia, returnând portmoneul victimei.
Astfel în toate cazurile înregistrate, poliţiştii au iniţiat cauze penale pentru pungăşii, iar făptaşii riscă amendă în mărime de la 6 000 lei la 10 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 2 ani.
În această ordine de idei, Poliţia capitalei recomandă:
- Pregătiţi din timp banii pentru achitarea călătoriei , înainte de a urca în transport.
- Evitaţi să citiţi în timpul călătoriei, deoarece puteţi deveni ţinta hoţului de buzunare.
- Evitaţi să păstraţi banii în buzunarele din spate.
- Geanta atârnată neglijent pe umăr este momentul potrivit al hoţului de buzunare.
- Ţineţi bagajul personal pe cât posibil în văzul ochilor.
- Nu uitaţi, majoritatea hoţilor de buzunare sunt permanent îmbrăcaţi elegant, şi pot avea o vârstă diferită.
Pungăşia – face parte din categoria infracţiunilor comise latent, de aceea metoda principală o constituie prin comiterea tainică, profitându-se de neatenţia şi nepăsarea victimei.
Dina Roșca