Pentru a combate consumul şi traficul ilicit de droguri, în special al celor de origine vegetală, pentru a depista şi nimici plantele cu conţinut narcotic dar şi pentru a identifica persoanele care se ocupă de cultivarea lor, Poliţia desfăşoară, în perioada 1 iunie – 31 august curent, operaţiunea “MAC-2016”.
Astfel, angajaţii Inspectoratului de poliţie Ungheni au depistat, recent, peste 300 fire de plante de mac în faza de creştere, într-o gospodărie din satul Chirileni, raionul Ungheni.
În acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru care legislaţia în vigoare prevede o amendă de la 4000 la 8000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 100 de ore.
Alte 370 de plante de mac, au fost ridicate de poliţiştii din Drochia. Plantele au fost găsite în grădina unui bărbat din satul Pelinia. Totodată în satul Gribova, oamenii legii au ridicat 372 de plante asemănătoare cu cânepa, în fază de creştere.
Plantele erau cultivate pe o suprafaţă de teren unde cresc plante de porumb.
În ambele cazuri plantele au fost ridicate şi sigilate, pentru a fi supuse unei constatări tehnico-ştiinţifice.
În acest caz a fost iniţiată cauză penală pentru „Producerea, prepararea, experimentarea, extragerea, prelucrarea, transformarea, procurarea, păstrarea, expedierea, transportarea substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor, săvîrşite în proporţii mari şi fără scop de înstrăinare”.
Persoana culpabilă de asemenea fărădelege se pedepseşte cu amendă de la 8000 la 14000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 150 de ore, sau cu închisoare de pînă la 1 an.
Menţionăm, în cadrul operaţiunii, desfăşurată pe parcursul perioadei estivale, când se cultivă cânepa şi macul, acţiunile Poliţiei vor fi orientate către:
– identificarea şi verificarea în localităţi a cotelor de pământ ce aparţin persoanelor fizice sau juridice, pentru a depista cazurile de cultivare ilicită a plantelor cu conţinut narcotic, precum şi a locurilor de creştere haotică, pentru a întreprinde măsuri privind nimicirea lor;
– verificarea persoanelor anterior atrase la răspundere pentru comiterea contravenţiilor şi infracţiunilor ce ţin de cultivarea plantelor cu conţinut narcotic, etc.
La fel, Poliţia vine cu recomandări privind prevenirea traficului şi consumului de droguri:
– nu cedaţi tentaţiei de a încerca drogurile
– chiar şi prima încercare comporta risc;
– fiţi foarte atent la alegerea cercului de prieteni şi nu ezitaţi să schimbaţi anturajul atunci când constataţi că membrii lui au preocupări delincvente (consum de alcool, droguri, absenteism şi abandon şcolar);
– refuzaţi categoric orice propunere imorală sau ilicită;
– informaţi prietenii şi cunoştinţele asupra consecinţelor consumului de droguri şi încercaţi să-i determinaţi să nu recurgă la acestea, explicaţi-le pericolele la care se expun;
– drogurile sau alcoolul nu reprezintă o soluţie în rezolvarea neplăcerilor în familie, la serviciu sau şcoală, ci doar o problemă în plus;
– nu folosiţi medicamente cu conţinut narcotic sau psihotrop, fără prescripţia medicului;
– consumul de droguri vă poate determina să comiteţi infracţiuni pentru a procura noi doze şi astfel riscaţi să deveniţi tâlhar, hoţ sau distribuitor.
Dina Roșca