În contextul Zilei Internaționale a Familiei, ministrul muncii, protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș însoțită de reprezentantul de țară UNICEF, Nune Mangasaryan și directorul CCF Moldova, Liliana Rotaru au vizitat o familie de asistență parentală profesionistă.
Potrivit unui comunicat de presă, pentru copii în situație de risc, serviciul de asistență parentală profesionistă este o salvare de a crește într-un mediu prietenos. În primele luni de plasament în mediu familial, copii se recuperează aproape complet în toate aspectele de dezvoltare afectate de sistemul rezidențial. Este și povestea lui Laurențiu, un copil de 2 ani, care de mai bine de șase luni se află în plasament în familia Dnei Ecaterina Preda din Stăuceni.
În discuție cu oaspeții, gazda, Ecaterina Preda a povestit că activează ca asistent parental din anul 2001. Ea împarte căldura şi dragostea de mamă în mod egal la toți cei trei copii aflați în plasament, două fete și un băiețel de 2 ani, Laurențiu.
”Am crescut și am educat 9 copii, frați, surori, copii cu nevoie speciale chiar și bebeluși. Eu sunt ca părintele lor adevărat. Laurențiu este un copil deștept și ascultător și eu încerc să-i ofere ce-i mai bun” ne-a mărturisit, dna Ecaterina.
Mama lui Laurențiu are grad de dizabilitate fizică din copilărie (paralizie cerebrală infantilă), de aceea s-a decis plasarea copilului într-un serviciu de tip familial, pentru a i se oferi copilului o familie substitutivă.
Stela Grigoraș a menționat că scopul asistenței parentale profesioniste este de a oferi, temporar, copiilor aflați în dificultate o familie în care să se simtă fericiți. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei își propune să promoveze încontinuare modelul nu doar a familiilor tradiționale, dar și a celor diverse, inclusiv familia de asistență parentală profesionistă.
” Ne dorim să senzibilizăm comunitatea și opinia publică să susțină familiile care iau în plasament astfel de copiii, astfel încât de dreptul la familie să beneficieze fiecare copil fără a fi discriminat, a subliniat ministra.
Menționăm că în Republica Moldova activează 41 de asistenți parentali profesioniști, în îngrijirea cărora se află în jur de 50 de copii. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Sănătății împreună cu UNICEF și CCF Moldova aspiră să reducă numărul copiilor instituţionalizaţi de până la 3 ani și a celor cu dizabilități, în instituțiile rezidențiale din țară, potrivit Memorandumului semnat la 22 februarie curent.
Dina Roșca