Ministerul Justiției a început campania de promovare a medierii ca metodă alternativă de soluționare a litigiilor. La solicitarea Ministerului, Centrul pentru Soluționarea Eficientă a Litigiilor (CEDR) a început implementarea unui proiect de asistență tehnică pentru a promova și facilita utilizarea medierii în dosarele comerciale din Republica Moldova. Scopul proiectului este de a eficientiza și operaționaliza medierea – metodă alternativă de soluționare a litigiilor. Proiectul este susținut financiar de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, scrie Provincial.md.
Astfel, timp de trei zile, mai multe persoane participă la un curs de instruire pentru formatori în domeniul medierii din Republica Moldova. Ulterior, formatorii vor oferi asistență pentru continuarea activităților educative și de informare inițiate în acest domeniu. Ei vor activa în instanțele de judecată din Chișinău și Bălți în calitate de mediatori acreditaţi de CEDR în cadrul conceptului de mediere. Exact ca și mediatorii care lucrează deja în cadrul instanțelor, ei vor acționa în calitate de ambasadori, vor promova și disemina avantajele medierii, cu accent specific pe litigiile din domeniul afacerilor.
Potrivit directorului proiectului CEDR, Ranse Howell, scopul acestei asistențe este de a sprijini implementarea obiectivelor prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. ”Pentru durabilitatea reformelor în domeniul medierii, instruim persoane care vor lucra în cadrul instanțelor de judecată și care vor deveni campioni în stimularea și promovarea soluționării alternative a litigiilor pentru mediul de afaceri din Republica Moldova”, a menționat Ranse Howell.
La următoarea etapă, proiectul de asistență prevede cursuri de formare în domeniul medierii pentru membrii profesiilor juridice, funcţionari din cadrul autorităţilor publice, profesionişti în domeniul comerţului etc. Programul de formare, realizat de către CEDR (cea mai mare instituţie de mediere din Europa) va oferi participanţilor posibilitatea de a media cazuri comerciale deferite spre soluţionare instanţelor judecătoreşti, va dezvolta abilităţile profesionale în materie de soluţionare amiabilă a litigiilor în speţă în cauzele comerciale.
Amintim că și anul trecut CEDR, în parteneriat cu BERD și Ministerul Justiției, a organizat cursuri de formare în domeniul medierii comerciale. Participanții au primit acreditări CEDR – recunoscute pe plan internațional. Scopul acestor proiecte este de a fortifica sistemul de soluționare alternativă a litigiilor în Republica Moldova și de a promova utilizarea acestuia, în special în mediul de afaceri.
Diana Munteanu