Acum 78 de ani, locuitorii orașului Nisporeni, pe atunci comună în componența județului Lăpușna, se bucurau de un eveniment important – inaugurarea bustului regelui Ferdinand I.
Potrivit expresul.com, acel bust a fost realizat în bronz de către vestitul sculptor Alexandru Plămădeală, pe banii adunați mînă de la mînă de către oamenii de rînd, în semn de recunoștință pentru eliberarea de sub jugul rusesc, dar și pentru Reforma agrară implementată de Ferdinand I și grație căreia toți țăranii au devenit posesori de pămînturi.
Dar… Ferdinand I nu a stat prea mult pe postamentul său la Nisporeni. Peste doi ani de la inaugurare, acesta a fost nimicit de puterea sovietică. Se întîmpla în 1940.
Iată că acum se pare că acea nedreptate va fi reparată, iar Ferdinand I va reveni la Nisporeni.
Inițiativa aparține unui grup de tineri din Nisporeni, membri ai Asociației ”Faptă, nu vorbă”, de comun cu Asociația studenților creștin ortodocși români (ASCOR) din Republica Moldova.
”Studiind materialele din arhive, am aflat că busturi ale regelui Ferdinand I au fost ridicate în patru localități din actuala Republica Moldova și unul la Ismail, care se află în prezent în Ucraina.
Toate cinci – pe banii țăranilor. Oamenii îl iubeau pe acest rege. De aceea ne-am gîndit că ar fi păcat să nu restabilim ceea ce s-a făcut în sudoarea frunții și s-a distrus peste noapte”, a declarat pentru ”Expresul” Iulian Rusanovschi, reprezentant ASCOR.
În prezent, la Nisporeni, chiar în centrul orașului, în preajma fostului magazin universal, se muncește intens. Sînt în toi lucrările de pregătire a locului unde va fi instalat bustul regelui Ferdinand.
Responsabilitatea pentru lucrările respective și le-a luat primăria locală. Pe 29 aprilie, a fost adus deja postamentul, realizat din piatră de Cosăuți, exact după modelul și schița primului postament.
Și bustul va fi o copie exactă a primului model, schițele căruia s-au păstrat în arhive. Realizarea bustului a fost încredințată sculptorului moldovean, Grigore Băț.
Deși nu a specificat care vor fi costurile, Iulian Rusanovschi a menționat că de colectarea banilor se ocupă, în prezent, membrii asociațiilor care au și inițiat proiectul în cauză. Dacă totul va decurge conform planului, atunci noul bust al lui Ferdinand I ar putea fi dezvelit la Nisporeni în vara aceasta.
În perioada interbelică, busturi ale regelui Ferdinand I au existat în Rezina, Ialoveni, Nisporeni, Chișinău și Ismail, primul dintre ele fiind ridicat la Nisporeni.
Notă:
Ferdinand I a fost rege al României în perioada 1914-1927. Sub conducerea lui s-a înfăptuit Marea Unire la 1918, iar în 1922 a fost încoronat ca primul rege al României Mari, la Alba Iulia. A realizat reforma agrară și cea electorală și a întreprins mai multe acțiuni pentru consolidarea statului național unitar român.