La data de 6 mai Consiliul raional Ștefan Vodă, direcția cultură, tineret, sport și turism a desfășurat la înălțimea Lomachin în preajma satului Răscăieți mitingul comemorativ consacrat aniversării a 71 de ani de la Marea Victorie asupra fascismului în cel de-al doilea război mondial.
Valentina Uța, șefa DCTST, moderatoarea evenimentului, a accentuat că tradiția de a consemna Ziua Victoriei lângă monumentul cu 11 stele ridicat în cinstea ostașilor care s-au învrednicit de Steaua de Aur și titlu de Erou al Uniunii Sovietice este adânc înrădăcinată în raionul Ștefan Vodă.
Astfel, tradițional, de data aceasta la 6 mai, au venit să cinstească memoria și să acorde onoarea cuvenită înaintașilor care s-au sacrificat viețile în numele păcii și bunăstării viitorilor generații și veteranilor războiului mondial conducerea raionului Ștefan Vodă, reprezentanții colectivelor de muncă din centrul raional, locuitorii comunei Răscăieți, invitații din localitățile raionului – adulți, copii și tineri, născuți în zilele de pace pentru care au vărsat sânge milioane de oameni de diferite naționalități. După cum a menționat în luarea sa de cuvânt dl Nicolae Molozea, președintele raionului, în satele noastre au rămas în viață numai 61 de veterani, starea sănătății cărora nu le-a permis să fie prezenți la miting. Din numele lor a vorbit dl Nichifor Ceapchii, veteran, directorul muzeului „Memoria poporului” care a consacrat viața pentru a înveșnici numele celor care au luptat pe teritoriul raionului Ștefan Vodă. Dna Zinaida Marin, primar de Răscăieți, a dorit ca să nu se repete niciodată acel masacru mondial, prin care au trecut ostașii păcii, scrie www.stefan-voda.md.
Cuvântul artistic cu prilejul sărbătorii și-au spus dna Lidia Grosu din Olănești care foarte expresiv a recitit poezia „Evocare”, ansamblu vocal de la grădinița nr. 4 din Olănești cu cântecul „Moldova mea”, Arina Bădulescu din Ștefan Vodă care a cucerit prezența cu cântecele „Odinocaia garmoni” și „Pesnea voienâh correspondentov”, iar două fetițe din s. Răscăieți, nepoțica și strănepoata unui veteran de război, au emoționat pe cei din jur prin „Dialogul păcii”.
În semn de recunoștință pentru viața pașnică de astăzi au fost depuse flori la monumentul celor 11 ostași care au săvârșit cea mai eroică faptă din istoria militară a omenirii.