Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard GRAMA și Directorul General al Agenției Naționale pentru Siguranta Alimentelor Gheorghe GABERI au semnat un Acord de colaborare. Acordul a fost elaborat având în vedere legătura indisolubilă între funcţiile Ministerului şi ale Agenţiei și în vederea optimizării eforturilor Părţilor în realizarea politicii de stat în domeniile încredinţate. Ceremonia de semnare a avut loc în sala de conferințe de la etajul 1 a sediului MAIA, în prezența colaboratorilor instituțiilor, potrivit unui comunicat.
Conform prevederilor Acordului, Părţile semnatare au convenit să colaboreze şi să-şi coordoneze activităţile în domeniile încredinţate. Documentul delimitează competenţele şi responsabilităţile, stabilește bune reguli de comunicare în procesul de elaborare şi promovare a legislaţiei în domeniile încredinţate.
Astfel, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare are drept angajamente: elaborarea şi promovarea politicilor publice, actelor legislative şi normative conform prevederilor legislaţiei în vigoare; analiza, monitorizarea şi evaluarea politicilor elaborate și ajustarea politicilor existente la rigorile europene; examinarea propunerilor şi/sau a proiectelor de acte normative cu argumentele pe marginea acestora, parvenite de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, pentru includerea în planul de activitate al MAIA, în vederea promovării acestora.
Angajamentele Agenției Naţională pentru Siguranţa Alimentelor sunt: implementarea politicii statului în domeniul de reglementare şi control pentru siguranţa alimentelor şi în domeniul sanitar-veterinar, zootehnic, al protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, controlului semincer, calităţii produselor primare, produselor alimentare şi a hranei pentru animale; punerea la dispoziția Ministerului a informației cu privire la realizarea acțiunilor stabilite în actele normative, legislative şi departamentale în vigoare; informarea MAIA despre activităţile desfășurate în raport cu organizaţiile internaţionale pe domeniile de gestiune.
Întru asigurarea colaborării eficiente Părţile vor asigura schimbul de informaţii necesare şi pertinente realizării obiectivului general; vor participa la întruniri periodice comune, ori de cîte ori este necesar, dar nu mai rar decît o dată în semestru; vor gestiona de comun acord programele internaţionale de asistenţă tehnică şi financiară pentru susţinerea reformei din domeniile încredinţate.
Elena Ivanov