Plăcinta cu ceapă verde şi mărar este foarte gustoasă şi sănătoasă şi, mai ales, potrivită în perioada postului.
Ingrediente:
500 gr făina alba 000
300 ml apă călduţă
1 pachet drojdie proaspătă de 25 gr (sau un plic drojdie uscată)
2 linguriţe sare
1 linguriţă zahar
Umplutură
2 legături ceapă verde
1 legătură mărar
3 linguri ulei
sare
*ulei pentru prăjit
Se face maia din drojdie, puţină apă călduţă şi zahăr. Se frământă aluatul din toate ingredientele până e elastic şi se desface de pe mâini, apoi se lasă la crescut cel puţin o oră.
În acest timp se poate prepara umplutura: tocaţi ceapa şi mararul, adăugaţi puţină sare şi apoi uleiul şi amestecaaţi bine. Pe masa de lucru dată cu făină, împărţiţi aluatul în două, apoi fiecare bucată iar în doua, ăi apoi fiecare din cele 4 bucăţi iar în două, obţinând astfel 8 bile de aluat aproximativ egale.
Întindeţi fiecare bucată de aluat cât de subţire puteţi. Pe jumătate din el aşezaţi 2 linguri umplutură. Aduceţi cealaltă jumatăte de aluat peste cea cu umplutură şi apăsaţi cu degetele la capăt să “sigilaţi” umplutura. Mai întindeţi puţin cu sucitorul plăcinta obţinută, dar aveţiu grijă să nu iasă umplutura.
Într-o tigaie antiaderenta puneţi ulei de un deget la încins. Când e fierbinte, prăjiţi plăcintele e pe ambele părţi până se rumenesc. Dacă în timpul coacerii au tendinţa să se umfle, înţepaţi-le cu furculiţa în câteva locuri.
Sursa: realitatea.net