În toamna anului 2014, Ministerul Justiției afirma sus și tare că Palatul Justiției de la Ungheni va fi dat în exploatare în luna aprilie 2016. Prima piatră de temelie fusese pusă, cu mare tam-tam, la 25 septembrie 2014.
Timpul a trecut. Iată că sîntem în luna aprilie 2016.
Ce avem?
”La momentul actual, se lucrează intens”, a declarat Vasile Șchiopu, preşedintele Judecătoriei Ungheni, după care a explicat: ”Nu a fost respectat termenul propus inițial, deoarece, pe parcurs, au existat unele probleme”. Potrivit dînsului, anul trecut au fost suspendate lucrările de construcție, din motiv că nu a existat finanțarea necesară. De ceva timp, însă, lucrările au fost reluate și se preconizează ca, la sfîrșitul anului curent, Palatul Justiției să fie dat, totuși, în exploatare. Dar… ”Depinde dacă nu vom avea surprize în ceea ce privește finanțarea”, a făcut o remarcă judecătorul.
Cît despre importanța acestei instituții, Vasile Șchiopu este convins că optimizarea instanțelor de judecată, despre care se vorbește de cîțiva ani, va duce la sporirea calității în domeniul justiției.
Fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, în prezent președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova, a declarat pentru ”Expresul” că a sprijinit mereu acest proiect și are speranțe că Palatul Justiției din Ungheni va deveni un adevărat model.
În ceea ce privește optimizarea instanțelor de judecată, are unele rețineri. ”Pentru Ungheni este bine. Deja vom vedea în ce măsură vor resimți locuitorii din Nisporeni și Călărași aceasta. Sper că proiectul respectiv va oferi condiții, care vor da și prestație actului de justiție. Din fericire, la Ungheni aveți și ați avut totdeauna judecători buni”, a punctat Tănase.
Chiar dacă startul construcției Palatului Justiției din Ungheni a fost dat pe vremea cînd ministru al Justiției era Oleg Efrim, originar din satul Cornești, raionul Ungheni, Alexandru Tănase, și el cu rădăcini unghenene, susține că ideea acestui palat al Justiției a fost adoptată pe vremea cînd era dînsul ministru al Justiției. ”Am sprijinit-o mereu, nu doar din considerente administrative sau profesionale, dar și sentimentale, deoarece mama mea este din raionul Ungheni (satul Năpădeni – n.a.), iar orașul Ungheni este pentru mine unul dintre cele mai frumoase din Republica Moldova: și ca infrastructură, și ca dezvoltare, și ca aspect. De lăudat e și primarul orașului”, a subliniat actualul președinte al Curții Constituționale.
Și preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea, salută construcția unui palat al Justiției la Ungheni. Dar…”Clădirea e prea mică”, afirmă dînsul. Notăm că, potrivit site-ului Ministerului Justiției, acest edificiu va avea șase nivele și o suprafață totală de circa 4400 metri pătrați.
”După calculele noastre, ar fi trebuit să fie un pic mai mare. Noi nu avem în țară, la ora actuală, clădiri ale instanțelor de judecată care ar corespunde standardelor. De exemplu, aici ar trebui să existe trei nivele de securitate: pentru judecători, unde au acces doar angajații; pentru părți și persoane lipsite de libertate – cu intrări separate și cu regim de securitate diferit.
Trebuie ca și cancelaria să fie la îndemînă, ca cei implicați într-un proces judiciar să aibă posibilitatea să ia cunoștință cu dosarul chiar acolo. Trebuie și camere pentru participanți, martori, avocați; o bibliotecă, săli de conferințe, cantină și altele.
Noi, cînd am elaborat proiectul de optimizare a instanțelor judecătorești, am ales, pentru edificiile care urmau să fie construite, cele mai bune standarde, și anume cele americane”, a declarat dînsul pentru ”Expresul”, specificînd, totodată:
”Cred că, pînă la urmă, totul va fi ajustat, astfel încît Palatul Justiției de la Ungheni să fie un model”.
Reamintim că acest proiect reprezintă o premieră pentru Republica Moldova și se înscrie, așa cum declară Minsiterul Justiției, în acțiunile de reformare a sistemului judecătoresc.
Construcția Palatului Justiției de la Ungheni va costa peste 50 milioane de lei.
Sursa: expresul.com