Peste 80 de reprezentanți ai autorităților locale, ai societății civile și agenți economici din raionul Hîncești au discutat cu experții IDIS despre sistemul de achiziții publice din R. Moldova. Printre subiecte au fost abordate noile prevederi legislative în domeniul achizițiilor publice, problemele cu care se confruntă autoritățile contractante în pregătirea documentației, dar și necesitatea mecanismelor de monitorizare a achizițiilor publice de către societatea civilă. Experții IDIS ”Viitorul” au informat participanții despre noile prevederi ce urmează să intre în vigoare la 1 mai curent, potrivit unui comunicat de presă.
Atelierul de lucru este primul din cele nouă ce urmează a fi desfășurate în mai multe centre raionale (Anenii Noi, Criuleni, Sîngerei, Soroca, Drochia, Căușeni, Cahul, Ștefan Vodă).
Participanții au arătat interes față de noile prevederi legislative, nefiind familiarizați cu acestea, dar si de cadrul normativ secundar, care încă nu a fost elaborat, deși a rămas mai puțin de o lună până la intrarea în vigoare a noii legi. Experții au prezentat exemple de bune practici din experiența internațională, aplicate în scopul creșterii transparenței în achiziții și eficientizarea utilizării banilor publici.
Discuții aprinse a stârnit crearea unei Agenții pentru soluționarea contestațiilor în achiziții. În timp ce agenții economici susțin inițiativa și vor să fie cât mai curând funcțională pentru că, în opinia lor, le va apăra drepturile,autoritățile contractante susțin că, din cauza contestațiilor, desfășurarea procedurilor de achiziție și implementarea contractelor de investiții publice va fi tergiversată.
Scopul acestui atelier este de a consolida capacitățile autorităților contractante prin instruirea specialiștilor în domeniul achizițiilor; modernizarea sistemului național de achiziții publice și punerea în aplicare a măsurilor de reformă prevăzute în Acordul de Asociere cu UE, inclusiv prin studierea și aplicarea bunelor practici privind transparentizarea achizițiilor
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Building transparent andsustainable public procurementsystemthrough permanent monitoring process”, finanțat de Policy Association for an Open Society (PASOS), din Republica Cehă, sub-grant oferit în cadrul proiectului “Partners in Empowerment” (ENPI/2014/354-731), finanțat de Comisia Europeană prin programul Neighbourhood Civil Society Facility (European NeighbourhoodandPartnership Instrument) Regional actions.
Elena Ivanov