Potrivit Nataliei Culeva, specialist în economie din cadrul primăriei, bugetul oraşului Cahul pentru anul 2015 a fost calculat la suma totală de 64 mln. 389 de mii de lei. Transferurile din bugetul de stat constituie 32140 mii de lei, din care: 26161,9 mii de lei – pentru învăţământ (preşcolar – 21803,2 mii de lei şi extraşcolar – 4358,7 mii de lei); 3942,1 mii de lei – pentru întreţinerea şcolilor sportive şi 2036 mii de lei – transferuri de echilibrare cu destinaţie generală. Astfel, din surse proprii, Primăria va suporta cheltuieli în valoare de 32249 mii de lei, din care 6661,5 mii de lei vor fi mijloacele speciale ale instituţiilor publice (donațiile părinților, încasări din arenda încăperilor, plăţi pentru diferite servicii ş. a.), anunță www.gazetadesud.md .
Pentru anul 2015 se preconizează a se încasa defalcări din impozitul pe venit al persoanelor fizice în mărime de 7916,9 mii de lei, venituri proprii – 4157 mii de lei, taxe locale – 12313,6 mii de lei şi venituri din operaţiuni cu capital – 1 mln. 200 de mii de lei.
Conform atribuţiilor sale, din aceste venituri, autoritatea locală urmează a acoperi toate celelalte cheltuieli (instituţiile din domeniul culturii, întreţinerea instituţiilor publice de deservire şi instituţii administrative, reparaţia drumurilor, cheltuieli legate de amenajarea şi salubrizarea teritoriului, alte cheltuieli). Sub acest aspect, cheltuielile s-au estimat astfel încât să fie asigurat un buget funcţional pentru anul 2015.
Respectiv, pentru anul 2015 se preconizează în continuare lucrări de amenajare şi pavare a teritoriului, se preconizează lucrări de reparaţie a drumurilor, construcţia sensurilor giratorii la autogară şi str. Mihai Viteazul, în parteneriat cu Ministerul Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, amenajarea în continuare a parcului central, a scuarurilor şi alte lucrări de amenajare.
De asemenea, se preconizează elaborarea studiului de fezabilitate privind renovarea sistemului public de iluminare stradală şi trecerea la unul mai eficient, elaborarea studiului de fezabilitate privind extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe toată raza oraşului şi în satul Cotihana, cât şi în scopul optimizării cheltuielilor şi eficientizarea utilizării mijloacelor publice. Se vor întreprinde măsuri de eficienţă energetică pe edificiile cele mai costisitoare la întreţinere.
Natalia Culeva a mai menționat faptul că calcularea impozitelor şi a taxelor locale pentru anul 2015 au fost efectuate la cotele existente în 2014, fără a se preconiza anumite modificări sau creşteri.
Dina Roșca/gazetadesud