Timp de cîteva zile, presa locală din orașul german Bühl a fost cu ochii pe un călărășean. ” Șeful pompierilor din Călărași în vizita în Bühl”, ”30 de pompieri la 70 mii de locuitori. În Moldova, cu incendiile luptă pompierii militari și profesioniști”, titrau ziarele în acele zile.
În perioada 9-13 martie, Vasile Zaharia, șeful Secției Situații Excepționale Călărași, a avut o vizită de lucru în orașul Bühl, înfrățit, de 26 de ani, cu raionul Călărași. Timpul doar a cimentat relațiile dintre cele două unități teritorial-administrative. Au avut de cîștigat ambele părți. Și noi prieteni, și noi experiențe.
În luna mai 2015, o delegație din Bühl a vizitat Călărașiul, participînd la un fel de ”nuntă de argint”, cum s-au exprimat jurnaliștii germani. Se împlineau exact 25 de ani de colaborare și prietenie între Bühl și Călărași. Atunci, comandantul pompierilor voluntari din Bühl, Günter Dußmann, a făcut cunoștință cu Vasile Zaharia.
”Noi vrem să ajutăm pompierii din raionul Călărași cu echipament și sfaturi”, a declarat dînsul, ulterior, pentru presă. Anume în acest scop s-a și deplasat Vasile Zaharia la Bühl: pentru a stabili exact de ce ar avea nevoie pompierii călărășeni, dar și pentru a se familiariza cu practicile de succes ale nemților în domeniu.
A fost întîmpinat cu o deschidere impresionantă. ”Au fost cinci zile intense, cu multe vizite și discuții”, notează presa din Bühl. ”Noi am vrut ca Vasile Zaharia să ne viziteze, ca să vadă și să ne spună la fața locului de care echipamente se poate folosi. Sînt echipamente în perfectă stare de funcționare, dar care, din cauza unor prescripții noi, trebuie să le scoatem din dotare”, a explicat Günter Dußmann, după care a accentuat : ”Vrem ca pompierii din Călărași să se folosească cu adevărat de aceste utilaje pentru o perioadă cît mai mare de timp”.
”Am reușit să văd și să selectez lotul de echipament, pe care partea germană este gată să-l livreze administrației raionului Călărași, pentru dotarea Secției Situații Excepționale. Acesta va include: echipament de protecție a căilor respiratorii, instalație de încercare a furtunurilor de refulare, instalație de spălare a furtunurilor, butelii de rezervă pentru echipamentul de protecție Dragger, utilaj de descarcerare, perne pneumatice, echipament de luptă, tehnică de calcul, seturi de motopompe, de generatoare de diferită capacitate, o autospecială de intervenție operativă la lichidarea situațiilor excepționale de modelul Wolkswagen Passat”, a spus Vasile Zaharia la revenirea acasă.
Pompierii din Bühl planifică să aducă cele promise la Călărași în toamnă. Ei sînt conștienți de faptul că nu va fi simplu, dar au deja asigurări din partea primarului de Bühl, Hubert Schnurr, că se va implica și el.
”Noi planificăm nu doar trei zile de călătorie spre Călărași și trei zile înapoi. Vrem să rămînem și trei zile la fața locului, pentru a-i învăța pe colegii moldoveni cum să se folosească de toate aceste utilaje”, a precizat Dußmann.
La Bühl, Vasile Zaharia a participat și la adunarea generală a pompierilor, avînd chiar și o mică alocuțiune. Și-a impresionat colegii nemți prin faptul că a început cu cuvintele : ”Guten Abend Kameraden , ceea ce înseamnă în română: ”Bună seara, camarazi”. Dînsul a făcut o prezentare a raionului Călărași, a vorbit despre specificul activității pompierilor din R. Moldova. Germanii au rămas uimiți de numărul relativ mic de pompieri la noi și de faptul că nu există pompieri voluntari. ”Eu sînt convins că, cu ajutorul vostru, vom reuși să introducem în Republica Moldova conceptul de voluntariat. Pentru început – în raionul Călărași”, s-a adresat dînsul asistenței. Vasile Zaharia a vizitat și Școala de pompieri din Bruchsal, unde a luat cunoștință de modalitățile de școlarizare de acolo. A vizitat și Centrul de alarmare integrală din Rastatt, fabrica de utilaj pentru pompieri Ziegler din Giengen am Brenz.
Ce mai, a fost o vizită de neuitat și foarte utilă.
Sursa: expresul.com