În primele luni ale anului curent, agenţii economici din raionul Ungheni au înregistrat restanţe la Bugetul Public Naţional (BPN) în sumă de 4 mln. 500 mii lei.
Pentru a urgenta achitarea obligatorie a taxelor a fost convocată o şedință, la care au fost invitați atât datornicii, cât şi autoritățile publice raionale, reprezentanți ai diferitor structuri de stat. Potrivit lui Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) pe raionul Ungheni, suma menționată o datorează 28 de agenți economici, care activează în diferite domenii, scrie unghiul.info.
Restanțe impunătoare au înregistrat şi întreprinderile municipale din oraşul Ungheni. Cea mai mare datorie o are ÎM „Servicii Comunale Ungheni” – 1 mln de lei. „Unii agenți economici nu îşi pot onora obligațiunile fiscale pentru că în fond afacerea este gestionată prost sau nu toți doresc să facă acest lucru. Restanțele s-au acumulat şi din cauza că față de aceştia au datorii alți agenți economici. Sunt şi firme care au prestat servicii în cadrul proiectelor din fondurile naționale, iar transferurile deocamdată nu au fost efectuate. E un cerc vicios”, a explicat Reznic. Oricum, datoriile trebuie achitate, iar agenții economici urmează să se conformeze benevol, ca IFS să nu recurgă la încasarea forțată a surselor financiare.
Bunăoară, Primăria Ungheni nu a achitat pentru serviciile prestate de către ÎM „Servicii Comunale Ungheni” şi SA „Comgaz-Plus”. Directorul ultimei, Iurie Marcoci, spune că datoria de 850 de mii de lei, în mare parte, s-a format deoarece instituțiile publice nu şi-au onorat obligațiunile financiare pentru agentul termic consumat.
„Primăria, dar şi Spitalul raional la acel moment nu plătise pentru agentul termic. Situația e la control şi urmează să ne onorăm obligațiunile, în prezent achitările au început să fie efectuate”, a menționat dânsul. Contabila-şefă la primărie, Tatiana Pavliuc, a menționat că, la rândul lor, nu au primit transferurile integrale de la bugetul de stat: „Sperăm că până la sfârşitul lunii să fie efectuate aceste transferuri, dacă nu total, măcar parțial”.
Datornice sunt şi companiile care ani la rând au ocupat poziții de frunte la concursurile raionale, cum ar fi „Businessmanul anului”. Bunăoară, SA „Covoare-Ungheni” a înregistrat o datorie de aproape jumătate de milion de lei. SRL „Fintex” trebuie să achite circa 400 de mii de lei. Igor Casian, director SA „Covoare Ungheni”, a spus că întreprinderea trece o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, iar în decursul a trei luni se vor strădui ca să achite atât datoriile, cât şi penalitățile.
Informația cu privire la situația financiară din mediul de afaceri urmează să fie discutată la una din şedințele Consiliului Raional Ungheni, inclusiv să fie format un grup de lucru pentru identificarea soluțiilor. „Nu dorim ca întreprinderile să falimenteze. Trebuie să ne implicam ca să găsim soluții pentru a le ajuta să iasă din impas. Totodată şi agenții economici trebuie să îşi achite datoriile”, a punctat vicepreşedintele raionului, Petru Gherasimov.