La marginea satului Elizavetovca, 20 de voluntari din raionul Ungheni au plantat 450 de puieți de alun, care vor fi, mai tîrziu, o sursă importantă de polen pentru albine. ”Alunii sînt printre primii arbuști care înfloresc și ne-am gîndit că ar fi bine să-i avem în peajmă”, a explicat Liza Mămăligă, antreprenoare la ”Dulce Plai” din Todirești.
Potrivit dînsei, alunii au fost plantați în apropiere de prisaca ”Dulce Plai”, la șase kilometri de Ungheni. ”Au fost plantați arbuști de o importanță mare pentru apicultură și comunitate”, a subliniat antreprenoarea, care a achitat costul a jumătate din aluni. Restul banilor au venit de la ”EcoVisio”, o organizație neguvernamentală din Republica Moldova, care se ocupă cu educația ecologică a tinerilor.
”Timpul a ținut cu noi. E și în continuare favorabil pentru plantația de aluni. Specialiștii la care am apelat ne-au spus că și solul pe care am plantat alunii s-a dovedit a fi bun pentru ei. Urmează doar să-i udăm, să-i îngrijim ca să-i menținem în formă”, a precizat Liza Mămăligă.
Fiind întrebată care au fost costurile totale, dînsa s-a limitat să spună doar că tot ceea ce contează este beneficiul pe care îl va aduce plantația respectivă. ”Alunii au o valoare dublă. Pe lîngă faptul că sînt primele surse de polenizare pentru albine, mai oferă oxigen pentru întreaga societate, mai dau și fructe, pe care vom putea să le vindem, iar din banii obținuți să plantăm noi și noi arbuști”, spune antreprenoarea.
Proiectul respective a fost posibil de realizat, grație colaborării cu FLEX alumni program, filiala Consiliilor Americane pentru Învățămînt Internațional din Moldova.