Ca urmare a investigațiilor efectuate în comun cu angajații Centrului pentru combaterea Traficului de Persoane a Inspectoratului Național de Investigații și Procuratura Generală, două persoane, un bărbat de 43 de ani și concubina acestuia de 44 de ani, au fost reținuți fiind suspectați de trafic de persoane.
Aceștia, prin amenințare cu aplicarea violenței fizice, au recrutat un bărbat, de 50 de ani, invalid de gradul I, din Cahul, i-au confiscat actele de identitate și l-au pus să cerșească. De circa cinci luni, victima a cerșit pe străzile din Cahul, ulterior adus la Chișinău cu același scop. Banii acumulați de victimă la sfîrșitul zilei (circa 500 – 600 de lei) erau luați de suspecți și utilizați în scopuri personale, iar victimei îi revenea bani pentru cheltuielile strict necesare (alimente, apă).
Totodată, în cadrul cercetărilor, polițiștii au stabilit că suspecții nu se mulțumeau cu venitul, astfel, unul dintre ei, bărbatul, s-a așezat într-un scaun cu rotile și a început să cerșească în intersecțiile din mun. Chișinău, împreună cu victima.
La moment, victima a fost plasată într-un azil de bătrîni din mun. Chișinău, iar suspecții, bărbatul a fost reținut pentru 30 de zile, iar femeia este cercetată în arest la domiciliu.
În acest caz a fost inițiată o cauză penală „Traficul de ființe umane” . Dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă de la 7 la 15 ani.
De asemenea, polițiștii întreprind măsuri operative de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.
Poliția intervine cu un apel către cetățeni, dacă observați persoane care cerşesc și vă par suspecte anunțați imediat Poliția.
Studiile arată că, de cele mai multe ori, banii câstigaţi de cerşetori nu sînt utilizaţi de cei care apelează la mila cetăţenilor sau de familiile acestora, ci de alte persoane, care coordonează şi profită de pe urma reţelelor de cerşetori.
Dina Roșca