În anul curent primăvara a sosit mai devreme. Vremea caldă a dus la apariţia căpuşelor la sfârşitul lunii februarie. Perioada lor este martie – iunie, septembrie – octombrie. Însă, din cauza schimbărilor climatice, periculoasele vietăţi au profitat de vremea caldă şi au apărut mai devreme în acest an. Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, deja au apărut primele cazuri de persoane muşcate de căpuşe în municipiul Chişinău.
Căpuşele se întâlnesc în ierburile înalte, în păduri, tufe, pe suprafaţa solului și pe animale vii (bovine, caprine, ovine, câini, pisici, păsări). Căpuşele ,,pândesc” în păduri, în parcuri sau în pajişti victimele, de a căror piele se agaţă, hrănindu-se cu sângele acestora, timp de care volumul lor creşte considerabil.
Dimensiunea căpuşei mature creşte după saturarea cu sânge de zeci de ori. Peste 5-10 zile ea se desprinde de gazdă şi cade pe suprafaţa solului, unde depune mai mult de 2000 de ouă, asigurând astfel descendenţa speciei.
Muşcăturile de căpuşe sunt de obicei nedureroase, dar periculoase în urma muşcăturii de căpuşe, sute şi mii de oameni se infectează cu aşa numitele bacterii de borilioză şi alte infecţii. Omul poate fi atacat de căpuşe în timpul odihnei în păduri, fâşii împădurite, parcuri, zone de agrement, în timpul lucrărilor agricole şi strânsul ciupercilor. Căpuşele sunt periculoase prin faptul că transmit boli grave, precum encefalita acariană, borelioza, febra Q, tularemia şi alte infecţii.
Căpuşa e o singura insectă care pătrunde în piele. Acest lucru poate fi evitat respectând următoarele sfaturi:
- Dacă ieşiți la plimbare în parc sau în pădure, îmbrăcaţi haine de culoare deschisă, cu mâneci lungi și guler închis, astfel veţi observa mai uşor căpuşele agaţate de haine. Ascundeţi marginea pantalonilor lungi în ciorapi sau în cizme, iar pe cap purtaţi o basma sau un chipiu, nu vă așezați pe pământ. Examinaţi-vă atent și examinaţi copiii, pentru a constata dacă nu aveţi căpuşe;
- Deplasaţi-vă numai pe cărări şi pe drumuri, evitând desişurile şi locurile neumblate;
- Dacă aţi depistat o căpuşă, este esenţial să nu intraţi în panică. Înlăturareă se face doar de către medic, întrucât ruperea acesteea este urmată de abcese locale, ceea ce sporeşte pericolul infectării. În nici un caz nu folosiţi diferite substanţe (ulei, ojă, alcool, chibrituri aprinse, vaselină). Acestea remedii pot fi periculoase!
Acum, când ne aflăm în prag de sezon canicular, specialiștii atenționează populaţia care vizitează parcurile şi fâşiile silvice ale municipiului Chişinău, să ia măsuri de precauţie şi protecţie în scopul evitării muşcăturilor de insecte.
Elena Ivanov