Ministerul Mediului a efectuat în câteva parcele de padure un control, care face parte dintr-o serie de controale interne inopinate la întreprinderile silvice din subordinea Agenţiei „Moldsilva”, având scopul primordial de a „dezrădăcina” vechile năravuri existente.
Ministrul Mediului Valeriu Munteanu, şefii Inspectoratului Ecologic de Stat şi Agenţiei „Moldsilva” au ales ocolul silvic „Mereşeni” din cadrul Întreprinderii pentru silvicultură „Hânceşti-Silva”, destinaţie de debut graţie multiplelor sesizări parvenite de la cetăţenii din partea locului, în care erau descrise acţiunile penale ale responsabililor din teritoriu.
”Trebuie să recunosc că, deşi eram pregătit, am fost consternat de amploarea fenomenului infracţional desfăşurat în fondul forestier şi de barbarismul actorilor implicaţi în tăierile silvice. Chiar în prima parcelă am descoperit o mulţime de urme ascunse – trunchiurile copacilor tăiaţi neluați la evidență, erau ascunse sub un strat de pământ, astfel că lângă trunchiurile de copaci retezaţi legal se ascundea încă o pădure de cioate ale copacilor tăiaţi ilegal şi necontabilizaţi nicăieri” – a menționat ministrul mediului, continuând gândul: – ”În padure te intimpină un peisaj de cosmar: arborii tăiaţi, aschiile, crengile si cioatele predomina peisajul. Grav este că aceste terenuri defrisate nu au fost regenerate cu puiet tanăr. Cred, e timpul să ne intorcem in padure. Cum se fură, cum scapă nepedepsiti hotii, care sunt persoanele implicate in jaful din padure vom anunţa toata lumea, fiind dispusă cerectarea tuturor parcelelor de padure taiată in decursul ultimilor ani. Pe intreg teritoriul Republicii Moldova!”
Împreună cu silvicultorii, reprezentanţii Procuraturii si a Poliţiei din Hâncesti a fost constatat că ”un cineva”a dispus ascunderea câtorva sute de cioate rămase în urma tăierii unor arbori, care nu prezentau marcajul silvic conform cerințelor tehnologice. Cercetările la faţa locului au dus la descoperirea modalitătii infăptuirii crimei fată de natură – stive de resturi de vegetaţie forestieră formate din crengi, au fost incendiate, focarele rugurilor avand urme de anvelope folosite la stergerea urmelor taierilor arborilor neluati la evidenţa cuvenită. Luând în considerare acesti indici, a fost constatată săvârşirea infracţiunilor de tăiere de arbori, furt de arbori şi sustragerea sau distrugerea de probe prin arderea buturugilor copacilor tăiaţi (aparent legal) — pentru a ascunde urmele activităţilor sale şi pentru a distruge orice pistă. Făptaşii au dat foc trunchiurilor de copaci, astfel că, deseori, rămânea doar amprenta unui copac (şi sârmele din anvelopele folosite pentru a întreţine arderea). Sub fiecare rug descoperit se ascundea un rest de copac.
În acest caz concret, a fost solicitată prezenţa organelor de drept şi, la scurt timp, la faţa locului au venit Procurorul adjunct al raionul Hânceşti, însoţiţi de grupul operativ de serviciu, care au documentat fărădelegile descoperite, pentru pornirea unei cauze penale.
Ministrul Mediului Valeriu Munteanu: ”În continuare, împreună cu reprezentanţii organelor de drept, am inspectat şi alte sectoare de pădure, unde am constatat, cu regret, abateri la fel de grave. Spre exemplu, am cercetat câteva loturi defrişate acum câţiva ani în care după tăieri, conform documentelor justificative, au fost plantaţi stejari. Surpriză însă, după 3-4 ani — nici urmă de stejar. În acest caz prejudiciul urmează a fi stabilit ulterior, în baza actelor de însoţire”.
Concomitent cu scoaterea la iveală a neregulilor din fondurile tăiate în anii precedenţi, două echipe independente au făcut calcule în loturile scoase la licitaţie în acest an şi în final, au obţinut acelaţi rezultat — diminuarea de două ori a masei lemnoase efective în parchetele scoase spre licitaţie. Într-un caz concret, responsabilii din Întreprinderea Hânceşti Silva au „numărat” doar 83 de metri cubi de masă lemnoasă într-un lot scos spre vânzare, pe când grupului nostru de control a contabilizat în acel sector cel puţin 163 de metri cubi.
Intenționăm să desconspirăm schemele infracţionale de diminuare a fondul forestier al republicii, dar mai ales pe cei care îşi permit asemenea crime contra naturii. După investigaţiile de la faţa locului, am dispus ca, până la pornirea şi finalizarea unei cauze penale, responsabilii direcţi să fie suspendaţi din funcţie.
Astfel, Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat urmează să suspende din funcţie șeful Inspecţiei ecologice Hânceşti, Albert Darie și șeful Direcției Inspectare floră şi faună a IES, Daniel Zugravu, iar directorul Agenţiei „Moldsilva” va suspenda șeful ÎS „Hâncești Silva”, Ion Haralampov, inginerul silvic șef al întreprinderii, Anatol Iampoglo, șeful ocolului silvic „Mereșeni”, Anatolie Untu și ceilalți angajați din teritoriu implicaţi — ingineri, maiștri, pădurari, etc.
Ministrul Mediului Valeriu Munteanu: ”Unul din motivele pentru care am solicitat trecerea Agenţiei „Moldsilva” în subordinea Ministerului Mediului a fost gradul înalt de nepăsare din acest sector. În aceeași ordine de idei, am decis ca în acest an licitațiile forestiere în câteva întreprinderi silvice să fie efectuate sub auspiciile Ministerul Mediului, sub strictă supraveghere, pentru a constata realitatea din domeniu. Primele concluzii nu au întârziat să apară — dezastrul este iminent.
Sunt convins că pentru a eradica fenomenul infracţional din domeniu este nevoie de intervenţii precise şi determinate. Sper să beneficiem de sprijinul organelor de drept în acest demers, având în vedere că infracţiunile de mediu au impact asupra tuturor cetăţenilor, dar şi asupra generaţiilor viitoare.”
Verificări similare vor avea loc în toate cele 24 de întreprinderi, care, cu siguranță, vor scoate la iveală sute de milioane de lei, care ar fi trebuit să ajungă la extinderea fondului forestier, însă s-au oprit în buzunarele unei caste intangibile până azi. În urma evenimentului, pentru continuarea cercetărilor vor fi mobilizate toate forţele Inspectoratului Ecologic de Stat, Agenţiei ”Moldsilva” si, la necesitate, a altor instituţii de stat.
Diana Munteanu